ZADANIA...PROSZE O SPRAWDZENIE
dziubek: Mam do rozwiązania 3 zadania... Rozwiązałam je i bym bardzo chciała, aby ktoś dokładnie
sprawidził czy mam jakies bledy i jesli tak to jakie i gdzie.
zad1.
Wyznacz stosunek objętości szescianu o krawędzi 4 cm do objetosci kuli opisanej na tym
szescianie.
Dane:
2R−dlugosc przekatnej glownej szescianu
2R= a√3=4√3
V szescianu =a3=43
V szescianu = 64
V kuli=43π*(2√3)3
V kuli=43π*8*3√3
V kuli=32√3π[cm3]
Stosunek objetosci szczescianu do objetosci kuli:
VszescianuVkuli = 64[cm3]32√3[cm3] = 2√3π[cm3]
zad.2
Wyznacz ciag arytmetyczny (a,r) majac dane:
a2+a5−a3=10 i a2+a9=17
an= a1+(n−1)r
a2= a1+r
a3= a1+2r
a5= a1+4r
a9= a1+8r
a2+a5−a3=10
a2+a9=17
(a1+r)+a1+4r)(a1+2r)=10
a1+r+a1+8r=17
a1+r=a1+4r−a1−2r=10
a1+r+a1+8r=17
a1+3r=10
2a1+9r=17
a1=10−3r
3r= − 3
a1=10 − 3r
r= − 1
a1=10+3=13
r+ − 1
Zad. 3
Wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A/B, B/A, jezeli :
a)
A= {x : x ∊ C i jest dzielnikiem liczby 6}
B= {x : x ∊ N i x<5}
A= {−1,−2,−3,−6,0,1,2,3,6}
B= {0,1,2,3,4}
A∪B= {−6,−3,−2,−1,0,1,2,3,4}
A∩B= {1,2,3}
A/B= {−6,−3,−2,−1,6}
B/A= {0,4}
b)
A= <−3,1)
B= <−2,4>
A∪B= <−3,4>
A∩B= <−2,1>
A/B= <−3,−2>
B/A= <1,4>
23 paź 14:15
agus: Zad. 1
| | Vsz | | 64 | | 2 | | 2√3 | |
pod koniec |
| = |
| = |
| = |
| |
| | Vk | | 32√3 | | √3 | | 3 | |
Zad.2
dobrze (=/+)
Zad.3
a) A∪B brakuje 6
b) A∩B=<−2,1) <−− 1 nie należy do zbioru A
A\B=<−3,−2) <−− −2 należy do zbioru B
23 paź 14:31