Bardzo dziękuję za pomoc
Ania L: Spośród 7 dziewcząt, czterach blondynek i trzech brunetek losowo wybrano dwie, które pojadą
limuzyną na bal. Oblicz prawdopodobieństwo, że limuzyną pojedzie co najmniej jedna blondynka.
23 paź 09:14
agus: prawdopodobieństwo że wsiądzie blondynka jest 4/7
druga osoba jest nam obojętna, czyli z pozostałych 6 dziewczyn każda może pojechać, czyli 6/6=1
prawdopodobieństwo że pojedzie przynajmniej jedna blondynka = 4/7*1=4/7
23 paź 09:24
Nika: Dziękuję
23 paź 09:26
Ania L: Mam jeszcze jedno pytanie. Ale w tym zadaniu może wsiąść jedna albo dwie blondynki. Czy takie
rozwiązanie będzie dobre

?
23 paź 09:28