rownanie
kto by pomógł?:/: rozwiazac rownanie− kto pomoze?:(
x4−7x2+12=0
23 paź 18:42
Mateusz: Tego typu równania rozwiązujemy tak
(x2)2 − 7x2 +12=0
niech x2 = t gdzie t>0 podstawiamy zmienną pomocniczą t2 i rozwiązujemy równanie kwadratowe
t2−7t +12 =0
Δ= (−7)2 − 4*1*12 = 1 √Δ = 1 dalej policz miejsca zerowe i wróć do podstawiania x2 = t
23 paź 18:55
kto by pomógł?:/: hmm, x1 wyszlo mi 3 a x2=4, dalej nie wiem ...?
23 paź 19:07
Mateusz: Mamy miejsca zerowe dobrze policzyłeś wracamy do podstawiania x2 = t oznacza to że otrzymujemy
dwa proste równania kwadratowe do rozwiązania
x2 = 4 lub x2 = 3
x = 2 lub −2 x= √3 lub x = −√3
x ∊{ 2,−2,√3,−√3}
23 paź 19:12
kto by pomógł?:/: dziękuje Ci bardzo
23 paź 19:14
Mateusz:
23 paź 19:25