dwa zadanka - funkcja liniowa
Mona: Mam dwa zadanka, do których nie wiem jak się zabrać:
1.Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(|m|−3)x+4 jest rosnąca, malejąca, stała?
2. Napisz równanie prostej przechodzącej prezz punkt P=(0,1) i tworzacej z osią OX kąt
23 paź 11:06
Mateusz: Zad 1 Funkcja liniowa jest rosnąca w R wtedy gdy a>0
malejąca w R gdy a<0
stała gdy a=0 czyli rozwiązujesz 2 nierówności i jedno równanie i otrzymujesz odpowiedzi
Zad 2 tgα = a mamy kąt w mierze łukowej możemy rachunkowo zamienić na miarę stopniową lub
| | 2 | | √3 | |
odczytać z tablic czyli |
| π = 120o tgα = |
|
|
| | 3 | | 2 | |
y = ax+b
| | √3 | |
y = |
| x+b wiemy że punkt p(0,1) należy do wykresu więc za x podstawiam 0 a za y |
| | 2 | |
podstawiam 1 bo współrzędne p(x,y) i otrzymuje juz równanie z jedną niewiadomą
| | √3 | |
1 = |
| *0+b teraz tylko policzyć b |
| | 2 | |
23 paź 11:43
Mateusz: Sory tg 120o = −√3 czyli rozwiązujesz równanie 1 = −√3*0 +b
23 paź 11:45
Mona: Wielkie thx, jesteście wielcy!
23 paź 23:31