trygonometra
Antonina 66: Eta., proszę o wytłumaczenie i wyjaśnienie tego zadanka.Dostałam to na jutro w szkole.
Jeśli możesz ,oczywiście i będziesz miala cierpliwość.
Nikt wcześniej mi tego nie wytłumaczył .Ani zawiadomił. ze szkoły
Za tamto dziękuje



cosα =√3
−−−−−−−−−−−
2
sin?
tg?
ctg?
23 paź 23:08
kaz: Eta mogę Cię wyręczyć?
23 paź 23:24
AROB: Pisz,
kaz, jeśli możesz, bo Eta pewnie zajęta.
23 paź 23:35
kaz: OK
z jedynki trygonometrycznej sin
2α+cos
2α=1 obliczamy sinα
| | 1 | | √2 | |
sinα=√1−cos2α=√1−34=√14= |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
| | sinα | | √2 | | √6 | |
tgα= |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | √3 | | 3 | |
| | cosα | | √3 | | √6 | |
ctgα= |
| = |
| = |
| |
| | sinα | | √2 | | 2 | |
23 paź 23:47
Bogdan:
kaz, trzeba uzupełnić. Brak podanego przedziału dla α, więc trzeba uwzględnić
ujemne wartości funkcji.
23 paź 23:50
Antonina 66: Arob i kaz monecie jaśniej?
23 paź 23:54
Antonina 66: Bogdan witam
23 paź 23:56
AROB: Spróbuję jeszcze coś objaśnić, choć
kaz zrobił to już , jednak trochę z błędem.
A słowo do
Bogdana: obecnie ,jak na pewno wiesz, w poziomie podstawowym są tylko funkcje
kąta ostrego, więc pomijane są założenia o przedziale dla α. Tak obniżają wymagania.Do czego
to doprowadzi.

Teraz do
Antoniny:
Mając daną wartość cosα = U
√3}{2} podstawiamy ją do wzoru jedynkowego, aby obliczyć sinα.
Więc: sin
2α + (U
√3{2})
2 = 1
| | sinα | | | |
Mając już sinα i cosα można obliczyć tgα = |
| = |
| = |
| | cosα | | | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | √3 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | √3 | | √3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3√3 | |
Teraz tylko ctgα = |
| = |
| = |
| = |
| = √3 |
| | tgα | | | | √3 | | 3 | |
Czy tak Ci wystarczy ?
24 paź 00:17
Eta:
Dzięki za wyręczenie mnie

Byłam dzisiaj zajęta ( miałam niespodziewanych gości )
Pozdrawiam
24 paź 00:23
Bogdan:
Jeśli przyjmiemy założenie, że α jest kątem ostrym (takie założenie powinno się znaleźć
w treści zadania bez względu na poziom nauczania), to nie potrzeba wykonywać obliczeń.
ctg30
o =
√3
Wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów: 0
o, 30
o, 45
o, 60
o, 90
o uczeń
powinien znać.
24 paź 00:36
Antonina 66: tak,jutro jeśli czegoś nie skumam to po prostu powiem.
Dzieki Arob za ciepliwosc.Idę już spać bo znowu na lekcje do szkoły. Pozdrów Etę i wszystkich .
Beda wiedzieć od kogo.
24 paź 00:43
Antonina 66: mnie nie było na zajęciach Bogdan ale dzięki za wskazówkę
24 paź 00:45
AROB: Powodzenia,
Antonino 66,

Dobranoc.
24 paź 00:52
Antonina 66: przyda sie Arob



Dobranoc
24 paź 00:54
Eta:
Miłych snów "różyczko"

Nie załamuj się , pomożemy i jakoś to będzie
24 paź 01:14