proszę o pomoc
owieczka: Kwotę 860 zł wypłacono banknotami o nominałach 10 zł i 20 zł, przy czym banknotów 20−złotowych
było więcej o 4 niż 10−złotowych.Ile było banknotów 20−złotowych a ile 10−złotowych
23 paź 11:28
Mateusz: x − liczba banknotów 10−złotowych
x+4 − liczba banknotów 20 −złotowych
10x − kwota wpłacona banknotami 10−złotowymi
20(x+4) − kwota wpłacona banknotami 20 −złotowymi
10x+20(x+4)=860
10x +20x +80 = 860
30x= 780 skąd x = 26 więc x+4 = 26+4 = 30
Odp Banknotów 10−złotowych było 26, a 20−złotowych 30.
Zadanie jak widzisz nie było trudne
PS owieczko nie wierze ze nie potrafiłaś rozwiązać prostego równania pewnie z lenistwa dałaś to
zadanie a jezeli sie myle to radze ci zacząć myslec bo jesli chcesz zdac mature to musisz
zacząc teraz bo na maturze są podobne zadania tekstowe
23 paź 12:07
AS: A matura będzie obowiązkowa − nie uciekniesz od matematyki.
23 paź 12:19