wykaż, że równa się 1
anonim: wykaż, że √8−2√15 + √5−2√6 + √8+2√2−2√5−2√10 = 1
wskazówka 8−2√15=(√3−√5)2
23 paź 16:36
AS: Zauważ,że
8 − 2*√15 = (√5 − √3)2 5 − 2*√6 = (√3 − √2)2
√5 − √3 + √3 − √2 + √8 + 2*√2 − 2√5 − 2√10 = 1
√8 + 2*√2 − 2√5 − 2√10 = 1 − √5 = √2
Wystarczy obie strony podnieść do kwadratu i zobaczysz
że zachodzi równość.
23 paź 18:21
AS: Poprawiam końcówkę
= 1 − √5 + √2
23 paź 18:54
anonim: czyli gdy zastosuje wzór (a−b+c)
2 to otrzymuje 8 −2
√5 − 2
√10 + 2
√2
23 paź 18:57
AS: Zgadza się,można też po prostu przemnożyć jak wielomian przez wielomian.
23 paź 19:04
anonim: ale we wskazówce jest (√3−√5)2 a ty zapisaleś √5−√3 i nie robi to róznicy.. bo mi sie
wydaje ze tak
23 paź 19:42
anonim: a takze 5 − 2√6 = (√2 − √3)2 i chyba zmienia to dosc duzo
23 paź 19:47
AS: √5 − √3 jest liczbą dodatnią i z takiej liczby mogę wyznaczyć pierwiastek
√2 − √3 jest liczbą ujemną i nie oże być wartością pierwiastka
23 paź 19:53
anonim: czyli gdy zapisze tak jak ty..... to bedzie dobrze to rozwiazane

mimo ze wskazówka jest
troche inna ?
23 paź 19:56
anonim: ok juz rozumiem wszytsko

dzieki sliczne
23 paź 19:59
AS: (√2 − √3)2 i (√3 − √2)2 mają taką samą wartość liczbową
bo kwadrat likwiduje znak minus
(−5)2 = (+5)2
Moja wersja jest poprawna,sprawdziłem i równość zachodzi.
23 paź 20:01