Z góry bardzo dziękuję
Aga B: Uczniowie w klasie mogą się ustawić parami na 380 sposobów. Ilu jest uczniów?
23 paź 07:39
Aga B: Uczniowie w klasie mogą się ustawić parami na 380 sposobów. Ilu jest uczniów?
23 paź 09:13
AS: Niech uczniów będzie n. n ∊ N
| | | |
Par będzie | , ale że mogą się między sobą jeszcze |
| | |
| | | |
zamieniać miejscami więc możliwości będzie 2* | . |
| | |
| n*(n − 1) | |
| = 190 czyli n2 − n − 380 = 0 |
| 1*2 | |
Rozwiązaniem: n = 20
23 paź 09:25
Aga B: Bardzo dziękuję
23 paź 09:35