matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.1.2010
Zadania
Odp.
0
xyz:
Mam pewne zadanie, prosze o pomoc: Obwód trójkąta wynosi 80. Odcinki, na które dwusieczna kąta wewnętrznego dzieli przeciwległy
12
Mariusz:
prosze o pilne wyjaśnienie− teoria. Jutro mam sprawdzian
0
Mozajka:
Pomocy! Jutro kolokwium tego typu zadania mają być, ktoś dobroduszny mógłby to wyjaśnić
1
xyz:
hej ma ktoś pomysł jak obliczyć: sin 690
0
1
jak to rotrzaskac:
Punkty A=(7,8) i B=(−1,2) sa wierzcholkami trojkata ABC w ktorym kat BAC =90stopni. a)Wyznacz wspolrzedne wierzch C wiedzac ze lezy on na osi OX b) Napisz rown obrazu okregu opisanego na
12
adrianna:
mam równanie z logarytmami i nie pamietam czy moge to tak spokojnie opuscic..
12
hashiri:
Witam, Zadanie 1:
5
zad nie dajace mi spokoju:
Para (Ω,P) jest przestrzenia probablistyczna, a A⊂Ω i B⊂Ω sa zdarzeniami niezaleznymi. Wykaz, ze jesli P(A∪B)=1 to jedno z tych zdarzen jest zdarzeniem pewnym yj P(a)=1 lub P(B)=1.
3
Marinka:
rozwiąż nierówność lim
t−>0
sint
2t
≤ cosx
7
alek:
jak to zacząć − polecenie rozwiązać równanie 2x−3
5
5 calek - pomocy:
Czesc !
26
eveline:
Witaj
Nie wiem nawet jak masz na imię
Jak poszło kolokwium dzisiejsze?
0
Pawełek :
Prosze zobaczcie ! Dany jest kąt AOB oraz punkt C leżący we wnętrz tego kąta. Zbuduj okrąg styczny do prostych AO
1
Słodka Kasia:
pomorze mi ktoś , mam 3 przykłady : [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d059c00f57d41d5.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/163/6d059c00f57d41d5m.jpg[/IMG][/URL]
5
dziękuję za pomoc ;):
chemia jak zrobic te równanie zeby było równo po obu stronach
3
nataliaz19:
Boki czworokąta ABCD mają długości :8cm,9cm,14cm,12cm.Czworokąt A'B'C'D' jest podobny do czworokąta ABCD , a suma długość najkrótszego i najdłuższego boku jest równa 33cm. Oblicz
4
Piotr:
Dana jest nierówność |x−1|+|x+2|<m Wyznacz te wartości parametru m dla których nierówność nie ma rozwiązań.
1
Malgosia:
za polozenie 1 m kabla od slupa niskiego napiecia do budynku trzeba zaplacic 48zl +7%vat .oblicz ile zlotych zaplaci inwestor jesli wykonawca polozyl 28 m kabla.
0
P.:
Proszę mi powiedzieć, czy to sa dobre warunki? 1)Δ>0
2
Sylwia:
cena bluzki wynosla 68zl . w ciagu roku cena ta zostala obnizona dwukrotnie najpierw o 10 % a nastepnie o 20%.ile kosztuje bluzka po obu obnizkach?
2
marq17:
Stożek i półkula maja taką samą podstawę o promieniu R. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka, gdy jego objętość jest równa objętości półkuli.
3
marq17:
lim(−2n
3
−n
2
+8n−6) gdy n→∞
2
sonia:
uzasadnij,że liczba zapisana w postaci 8
5
+4
8
+6*16
4
jest podzielna przez 5(bez obliczenia tej liczby)
1
Magda:
za biilet lotniczy z Warszawy do Szczecina trzeba zaplacic 700 zl + vat podatku vat . jaka jest cena biletu ?
0
zaklopotany:
Narysuj wykres funkcji np. f(x)= |2−x| + |3*x + 9|.
5
P.:
dla jakiego m W(x)=(x
2
−x−2)(x
2
+(m−3)x+1) ma 4 różne pierwiastki.
2
eveline:
Jak znaleźć punkt przecięcia z osią OY dla f(x)= x
4
−5/4x+1/4
1
sonia:
inflacja w roku 2007 wynosiła 6%, a w roku 2008 8%. O ile procent wzrosła inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007?
1
kkk:
x
3
+5x
2
−x−5 −−−−−−−−−−−−−−−− =
2
whoru:
Nie specjalnie pamietam limesy i bylbym wdzieczy gdyby ktos na szybko mogl mi wyliczyc te 2:
1
nieuczony:
ksiazka kosztowała 49.90 zł. teraz kosztuje 38.69. o ile % obnizono cene?
5
salamandra:
jak obliczyć granice lim e
2x
−1 x→0 −−−−−−−−−
0
Marinka:
Średnica półokręgu ma długość 20cm zaś dwie równoległe cięciwy tego półokregu mają długości 16 cm i 4
√
5
cm. oblicz odległość między tymi cięciwami.
0
Maja:
Witam, czy moglabym prosic o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego zadania: Oblicz pole powierzchno bryly obrotowej powastej przez obrot dookola osi Ox krzywej
2
Magda:
cena lodowki wraz z 7% vat wynosi 1337,50zł .oblicz cene lodowki bez podatku vat .
0
karola:
witam, funkcja f(x)= −x+3 została przesunięta równolegle do OX o wektor w=[−2,0] jaki jest wzór
0
Wojtek:
w moim poście jeden wiersz niżej chodzi o wyrażenie 3 : x
3
, bo jakoś dziwnie sie wybiło
3
Wojtek:
Mój problem jest taki, że nie wiem pod jaki wzór z całek nieoznaczonych dopasować wyrażenie
3
x
3
byłoby fajnie gdyby ktoś pomógł
1
pyśka11:
PROSZE O POMOC
(SPRAWDZ KTÓRE Z PONIZSZYCH ZBIORÓW PAR OPISUJA FUNKCJE.ODPOWIEDZ UZASADNIJ a)={(1,1),(2,1),(3,1),(4,1)}
1
Tomek :
a4 − a2 = 4 a2 * a4 = 32
22
magda:
wyznac wartość najmniejsza i najwieksza funkcji kwadratowej f(x) = 2x
2
−5x + 3 w przedziale <−1,2>
5
Basia ;):
Pomocy
Oblicz pole trójkąta równoboznego, wiedząc że jego wys ma 10 cm dłgości.
1
kkk:
jeden kilo truskawek kosztuje t zl. a jeden kilo czeresni jest o 1,5 zl drozszy. kupiono 5 kg truskawek oraz pewna ilosc czersni. ile kupiona kilogramow czersni skoro za zakupy zaplaco na
4
Funkcja:
hejj
6
P.:
:::rysunek::: Prosze bardzo o pomoc...
2
MMM:
hej
1
Kanonier:
Zadanie z fizyki prosze o pomoc
1
Marinka:
lim
n−>
∞
(
√
2n
2
+ 3n
−
√
2n
2
+ n
)
1
Marinka:
lim
n−>
∞
(
√
2n
2
+ 3n
−
√
2n
2
+ n
)
0
KAROLINA:
1,Dana jest prosta k o równaniu y=2x−3.Znajdź równanie prostej m będacej obrazem prostej k w przekszatłceniu:
5
P.:
oblicz reszte z dzielenia wielomianu W(x)=(x
2
+ x − 7)
(
2006) przez P(x)=x
2
+ x −6
4
on:
Oblicz a−b, gdy a= sin
4
(x)−cos
4
(x) , b=1−4sin
2
(x)cos
2
(x)
2
arek:
Witam czy pomoże mi ktoś obliczyć całke : ∫sin2x * e
3
x
1
Doncia:
Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny równa się 15. Jeżeli do tych liczb dodać odpowiednio 1, 4, 19, to otrzymane sumy utworzą ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
1
Ola:
Sprawdź, czy prawidłowa jest równość: a) 3−
√
3
=
√
12−3
√
12
0
ZADANKO!:
Wykres funkcji f(x) = x2 − 100 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą. Jakie to równanie?
0
prosze was bardzo!:
Wykres funkcji f(x) = x
2
− 100 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą. Jakie to równanie?
0
Martina:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 20 cm a krawędź podstawy 8cm.Oblicz wysokość tego graniastosłupa oraz przekątną ściany bocznej
0
zaklopotany:
Narysuj wykres funkcji np. f(x)= |2−x| + |3*x + 9|. Ma ktos ogolny pomysl jak to bedzie wygladalo? czy kropki laczymy itd?
1
Pawełek :
Dany jest kąt AOB oraz punkt C leżący we wnętrz tego kąta. Zbuduj okrąg styczny do prostych AO i BO i przeprowadz przez nie punkt C. Ile jest takich okręgów
?
4
student:
Witam Mam problem z zadaniem .Dla innych pewnie to banalne
6
ZioMEk^^:
Witam jestem nowy i zwracam się z prośbą do rozwiązujących o pomoc
8
_emDżi_:
:::rysunek::: Ile ma kąt x?
i dlaczego.
0
Paulina:
Dwie proste równoległe przecinają jedno ramię kąta o wierzchołku O w punktach A i B,drugie zaś w punktach C i D. Oblicz:
0
marian z zakopanego:
Ile jest liczb czterocyfrowych w których liczba jedności jest o jeden większa od liczby dziesiątek?
0
Mateusz:
Pomóżcie
Oblicz lim
x→0
(1−x)
3
x
0
Marinka:
Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x) = x
3
− 6x
2
+ 4x + 6 w przedziale <−1; 3>
0
marian z zakopanego:
marian z zakopanego: Ile jest liczb dwucyfrowych o różnych liczbach; a) podzielnych przez 5 b)parzystych
0
Kasia:
Witam, jak obliczyc calke nieoznaczona postaci :
0
aga:
oblicz długosc boków czworokata,którego obwód jest równy 32 cm,jeżeli wiesz,że kazdy bok następny jest o 2 cm dłuższy od poprzedniego.
0
aga:
1
Lilia:
Kąt wewnętrzny wielokąta foremnego ma 156 stopni. Jaki to wielokąt?
2
majka:
Podstawa graniastoslupa jest trojkat o bokach dlugosci 6 cm, 10 cm, 14 cm. Krawedz boczna dlugosci 8 cm tworzy z plaszczyzna podstawy kat 60 stopni. Oblicz objetosc tego
1
aaggaa:
dana jest prosta l:y=−
1
3
x−6 wyznacz rownanie prostej k prostopadlej do prostej l i przechodzacej przez punkt A=(1,−2)
3
_emDżi_:
zadanie
Dane są punkty A= (51, −18) i B= (−14,24). Oblicz współrzędne punktu C, dla którego punkt B jest środkiem odcinka AC.
2
iwan:
Rozwiąż równanie − LICZBY ZESPOLONE
71
***STUDIA!!!***:
*** [N[Zakładam temat, ponieważ myślę, że zainteresuje wielu tegorocznych maturzystów, a studenci i nauczyciele, udzielą cennych wskazówek.]] ***
3
Łukasz:
Pytanie odnośnie Przekształcania wykresów funkcji. Mam przekształcić wykres, proszę o pomoc, bo nie wiem czy dobrze rozumiem
9
Pawel89:
12a+12b = 12 a
3
+ b
3
= 468
2
aaggaa:
dana jest prosta l:y=
1
2
x+7 i punkt P=(4,−3) prosta k prostopadla do prostej l i przechodzaca przez punkt P jaki ma wzor?
4
aaggaa:
proste k i l sa prostopadle l:y=−5x+1 wowczas jakie rownanie ma k?
1
aaggaa:
dany jest okrag o rownaniu (x−4)
2
+(y−3)
2
=25 oraz punkt P=(9,y) nalezacy do tego okregu wowczas ile wynosi y?
5
olo:
1. W pewnym sklepie herbata kosztowała x złotych, jej cenę obniżono podczas akcji promocyjnej o p%, a po pewnym czasie cenę podwyższono o p%. Jaka była ostateczna cena herbaty?
0
mocarz:
(n
2
−16)(2−n)
=
5n
3
+2n
2
−1
1
aniko:
Bank oferuje odsetki w wysokości p% w skali roku. Wpłacono x złotych na okres dwóch lat. a) ile odsetek otrzymamy po roku
3
Lola:
zaznacz na plaszcyznie zboir punktow x + |x| = y+ |y|
0
Kasia:
Witam , jak obliczyc calke oznaczona postaci :
1
mocarz:
(n
2
−16)(2−n)
=
5n
3
+2n
2
−1
4
Lola:
wyznacz wszystkie pary liczb x,y (2x−y+1)(x−y+1) =7
2
Lola:
wykaz ze a=b=c kiedy a
2
+ b
2
+ c
2
= ab + bc+ac
0
mocarz:
a
n
=
(n
2
−16)(2−n)
5n
3
+2n
2
−1
5
Lola:
wyznacz zboir wartosci funkcji sin2x + 4cos
2
x
1
Team:
Miejscem zerowym funkcji nazywamy: a )zbiór tych x, które nie moga być w dziedzinie funkcji ze względu na błąd dzielenia przez
1
Millenium:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 20 cm a krawędź podstawy 8cm.Oblicz wysokość tego graniastosłupa oraz przekątną ściany bocznej
3
Team:
Witam !
2
kkk:
jeden kilo truskawek kosztuje t zl. a jeden kilo czeresni jest o 1,5 zl drozszy. kupiono 5 kg truskawek oraz pewna ilosc czersni. ile kupiona kilogramow czersni skoro za zakupy zaplaco na
6
Marzanna35:
Proszę o pomoc... Wsród 12 żarówek 4 są wadliwe. Wybrano 3 żarówki. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jedna z nich jest dobra?
2
krzyko:
Prędkość statku żaglowego na rzece wynosi x km/h, prędkość wiatru − y km/h, a prędkośc prądu rzeki − z km/h. Jaka jest prędkość statku:
0
marian z zakopanego:
Ile jest liczb dwucyfrowych o różnych liczbach; a) podzielnych przez 5 b)parzystych
0
marian z zakopanego:
Ile jest liczb czterocyfrowych w których liczba jedności jest o jeden większa od liczby dziesiątek?
3
Basia ;):
Bardzo proszę o odrobinę pomocy
9
zad nie dajace mi spokoju:
Zadanie pochodzi z matury ze stycznia 2006roku Zadanie 11. Wyznacz dziedzine i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem F(m)=x
1
*x
2
,gdzie x
1
,x
2
sa roznymi pierwiastkami rownania
6
Mario:
sin 9/4 π = cos 7/3 π =
3