matek: Przytocz odpowiednie twierdzenia wyrażąjące związki między ciągami monotnicznymi, ograniczonymi, mającymi granicę i zbieżnymi.
Ar2r: pewien kod skalada sie z osmiu znakow(1 lub 2). Jakie jest prawdopodobienstwo, ze w kodzie tym wystepuja:
iwona: Wyznacz kąt rozwarcia stożka, którego tworząca ma długoś 10 cm , a pole podstawy jest równe 25 cm[2]
malkontent: równanie sin2α+1/4sin2α wyraź za pomocą równania k*sin3α+p,
Rudzia: Oblicz pole figury ograniczonej wykresami funkcji f(x)=-1/2x-2, g(x)=f(x+2)-1 oraz osiami
malgoska: Witam miło gdyby ktos mógł zrobic mi wazne zadanie to bym była bardzo wdzieczna mam nadzieje ze sa tu i tacy znawcy; ułóż reakcje otrzymywania pentanoli z;alkanu
Nika: pomocy ! mam zadanko i jakoś wynik mi nie wychodzi 24,96 + 25 i 3/5 : 24,96 - 25 i 3/5
Somebody: Nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=3x3-2x2+x-2 przez każdy z dwumianów: (x+1); (x-2); (x+2).
kwiatuszek: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których rozwiązanie(x,y)układu równań mx-4y=cos210+m
kwiatuszek: rozwiąż nierówność |x3-8|<x2+2x+4
nilas: POmoc proszę
Rudzia: jak odczytuje się wykres funkcji?
Somebody: Rozwiąż równanie : 3x4-10x3+10x-3=0
Basia: Czy to Eta zamieniła się w Megi ?
Somebody: Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 5x4-13=0
Somebody: Dane są wielomiany : w(x)-3x3-2x ; V(x)=2x2+3x. ILe równy jest stopień W(x)*V(x)?
ja: √5(x+1) < √3(x-3) pomocy
she: gdy zapytano pitagorasa ilu uczniów jest w jego szkole odpowiedział: połowa uczniów studiuje matematyke, 4 część muzykę, 7 część filozofie a oprócz tego są tam 3 kobiety.
Pooll: 1| jaka jest wysokosc rombu o przekatnych 24cm i 10cm
pitt: cena butów letnich zmniejszyła siuę jesienią dwukrotnie o 10% i teraz jest równa 162zł. oblicz pierwotną cenę tych butów.
lolek: √5(x+1) < √3(x-3)
Rudzia: Jak mogą być przyporządkowane funkcje? czy do x mogą należec dwie liczby?
Rudzia: Funkcja f przyporządkowuje liczbie x wierzchołków wielokąta wypukłego liczbę jego przekątnych.
Pooll: Jaka jest odleglosc miedzy domami Teresy I Ali ,jeli odleglosc miedzy domami kasi iAli jest o 8 m dluzsza od odlleglosci miedzy domami kasi i Teresy,a odleglosc miedzy domem
mOnika: Wieża ciśnień o wysokosci 24m rzuca cień o dlugosci 18m,Jaka jest wysokość drzewa ,ktora w tym samym czasie rzuca cien o dlugosci 6m
pitt: mam prośbę wytłumaczy mi ktoś jakie liczby to liczby wymierne
POLL:
aaaannnnnnnnnnnnia: Powierzchnia boczna walca jest prostokątem o wymiarach 12πcm na 6cm. Oblicz objętość i pole powierzchni tego walca. Rozpatrz dwa przypadki.
aaaannnnnnnnnnnnia: rzucamy trzy razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła.
Marcus: W zadaniu mam obl srednia artmetyczna, medialna i mode wynikow. Co to jest "moda wynikow" i jak sie ja liczy? obliczylem sr artm. i medialna ale nie wiem nic o modzie.
Marcus: w pudle sa 4 kule biale i 1 czarna. Losujemy po jednej kuli az wylosujemy czarna.Kul nie odkladamy do pudla.
Somebody: Witam mam do rozwiązania kilka zadań z wielomanów i nierówności wielomianowych, pierwsze 2 są testowe.
DRAMAOK : Prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f(x)=-1/4x2+3x+2. Wynika stąd, że a=11. Jak do tego dojść? krok po kroku
Natalia:
lookaso: Znajdź wielomian W(x) trzeciego stopnia który ma pierwiastek dwukrotny 2 oraz pierwiastek pojedynczy - 1/3 przy czym W(0)=4
sylwia: Dane są dwa wierzchołki A(9,-1) i B(-7,3) prostokąta ABCD oraz punkt E(4,-4) należący do boku CD. Wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD. Oblicz współrzędne wierzchołka
DRAMAOK : Wielomian W(x)=x2(x-2)-(x-2) można zapisać w postaci: W(x)=(x-1)(x+1)(x-2) jak do tego dojść?
czarnepoprzeczki: rozwiaz rownanie:
ricardo: oblicz tg2α + ctg2α, jeśli tgα+ctgα=3 i a∈( 0 stopni, 90 stopni )
wiki: wysokosci rownolegloboku wynosza 4 cm i 5 cm.krotsza wysokosc pada na bok o dlugosci 15 cm.ile wynosi drugi bok tego rownolegloboku?
pitt: √(3-√2)2 + √(2√2 - 5)2 . wynik przedstaw w postaci x+y√2
Rudzia: Funkcja liniowa o tym samym miejscu zerowym co funkcja y=-0,5x+1 i której wykres przechodzi przez punkt A=(0, 6), ma wzór:
pitt: oblicz: √(3-√2)2 + √(2√2 - 5)2. wynik zapisz w postaci x+y√2
kelia: podaj przyklad funkcji okreslonej za pomoca tabeli, ktorej dziedzina jest zbior D, rosnacej w zbiorze A i malejacej w zbiorzeB, jesli...
pitt: Oblicz błąd bezwzględny i względny, jaki popełniamy, jeśli ułamek okresowy 0,3(48) przybliżymy z dokładnością do 0,0001
kelia: witam mam takie zadanie i nie potrafie go zrozumiec...
Rudzia: Funkcja liniowa, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=2/3x+1 i przechodzi przez punkt A=(-2, -1), ma wzór:
pitt: liczbę a przedstaw w postaci potęgi liczby naturalnej , jeśli a=(125√5*5-4)/3√625
pitt: suma pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 5. oblicz sumę kwadratu ej liczby i kwadratu jej odwrotności.
anka: Rozłóż wielomian W(x)=x4-7x2+12 na czynniki liniowe. podaj niewymierne pierwiastki tego wielomianu
anka: wyznacz liczby a i b dla których ciąg (a,b,1) jest ciągiem arytmetycznym natomiast ciąg (1,a,b) jest ciągiem geometrycznym.
pitt: Wyznacz wszystkie liczby dwucyfrowe, takie że jeśli między cyfrę dziesiątek i jedności wpiszemy "0" to otrzymamy liczbę o 180 większą od danej.
pitt: Oblicz błąd bezwzględny i względny, jaki popełniamy, jeśli ułamek okresowy 0,3(48) przybliżymy z dokładnością do 0,0001.
pitt: Sprawdź czy liczba x=2/(√7 - 3) +√7 jest liczbą wymierną
kasia: Cenę pewnego towaru podwyższono o 20% a następnie obniżono do początkowej wartości. O ile procent obniżono cenę?
Sylwia: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. trzecia liczba jest większa od pierwszej o 9, a druga jest większa od czwartej o 18. Wyznacz ten ciąg.
Sylwia: Dane są dwa wierzchołki A(9,-1) i B(-7,3) prostokąta ABCD oraz punkt E(4,-4) należący do boku CD. Wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD. Oblicz współrzędne wierzchołka
Sylwia: Spośród liczb: -9,-7,-5,-3,-1,0,2,4,6,8 losujemy dwie rózne liczby a i b, a następnie zapisujemy ich iloczyn a*b. Oblicz i porównaj prawdopodobieństwo zdarzeń A i B, jeśli: A
xss: Podstawy trapezu mają dł. 4 i 8. Kąty przy dł. podstawie wynoszą 30 i 45 stopni. Oblicz pole trapezu.
xss: Stosunek dł. przkątnych rombu o boku 17c jest równy 5:3. Oblicz pole rombu.
xss: Dany jest ciąg arytmetyczny w którym a3=15 oraz a1=-17. a) dla jakich n zachodzi równość 7an=a1+a2+a3+...an-1 ?
xss: Przy zakupie kina domowego kosztującego 4200 zł pierwsza rata wynosi 420 zł a każda następna jest o 20 zł niższa od poprzedniej . Oblicz na ile rat jest rozłożona spłata
xss: Grupa szachistów zorganizowała rozgrywki w których każdy zawodnik z kazdym innym zawodnikiem miał rozegrać jedną partię. Postanowono rozgrywać po 5 partii dziennie.
xss: 1. W trapezie równoramiennym ABCD połączono kolejne środki boków i otrzymano czworokąt EFGH. Uzasadni że ten czworokąt jest rombem.
honey: Wartości funkcji y= 〖(│x│-2)〗2-1
buger: Proszę pomocy fizyka! 1. Oblicz minimalną wartość pracy, jaką należy wykonać aby
MAJA: Hej pamięta może ktoś ile wynosi grawitacja na księżycu bo jakoś mi wyleciało z głowy Z góry dziękuję.