procenty
kasia: Cenę pewnego towaru podwyższono o 20% a następnie obniżono do początkowej wartości. O ile
procent obniżono cenę?
15 lut 12:51
ogit: x -> cena normalna produktu
1,2x = y -> cena po podwyżce
x = zy -> cena po ponownej obniżce
a = 1 - z -> ułamek procentowy drugiej obniżki
1,2x = y
x=zy
x=1,2zx |:x
1=1,2z
5/6=z
a = 1/6 => 16,(6)%
15 lut 14:00
acia: tez mialam to zadanie ale z tego rozwiazania nic nie kapuje
19 lut 13:58
Bogdan:
Dzień dobry.
To może tak będzie jaśniej.
c - cena początkowa i jednocześnie końcowa.
p - szukana liczba procent obniżki
c = c*(1 + 20/100)*(1 - p/100) dzielimy obustronnie przez c,
1 = 1,2*(1 - p/100) rozwiązujemy to równanie z niewiadomą p,
1 - p/100 = 1/1,2
p/100 = 1 - 1/1,2 → p/100 = 1/6
p = (1/6) * 100 = 100/6 = 16,(6)
Cenę towaru obniżono o 16,(6)%
19 lut 16:59