czy ktoś moze mi wytłumaczyć jak to zrobić
kwiatuszek: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których rozwiązanie(x,y)układu równań
mx-4y=cos210+m
2x+2y=-1
wiem że napewno trzeba wyliczyć x i y metodą wyznacznikową ale coś mi dziwnie to
wychodzi
15 lut 20:31
Bogdan:
Sprecyzuj, o jakie Ci chodzi rozwiązanie
15 lut 20:48
Bogdan:
co to znaczy cos210 + m?, popraw ten zapis
15 lut 20:52
kwiatuszek: cos210(stopni)+m
15 lut 21:29
Bogdan:
| m -4 |
W = | | = 2m +8 = 2(m + 4)
| 2 2 |
| cos210o -4 |
Wx = | | = 2cos210o - 4
| -1 2 |
| m cos210o |
Wy = | | = 2m - 2cos210o
| 2 2 |
Ten układ równań dla m = -4 jest sprzeczny, dla m ≠ -4 ma jedno rozwiązanie:
x = Wx / W yw = Wy / W
15 lut 21:44
kwiatuszek: nom i co dalej

?
15 lut 21:47
kwiatuszek: a juz rozumiem dzięki
15 lut 21:50
Bogdan:
Ale powiedz najpierw, jakie jest polecenie w tym zadaniu. Podaj dokładnie treść zadania.
Twój zapis uniemożliwia udzielenie odpowiedzi.
Napisałaś "wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których
rozwiązanie(x,y)układu równań", teraz ja pytam - i co jest dalej?
15 lut 21:51