rownoleglobok
wiki: wysokosci rownolegloboku wynosza 4 cm i 5 cm.krotsza wysokosc pada na bok o dlugosci 15
cm.ile wynosi drugi bok tego rownolegloboku?
15 lut 16:14
Bogdan:
Pole równoległoboku = (długość boku) * (wysokość opuszczona na ten bok).
Zastosuj więc wzór na pole rownoległoboku i po kłopocie.
15 lut 16:18
wikiii: nie daaa sieee
15 lut 16:22
Bogdan:
co się nie da?
15 lut 16:28
ricardo: chyba nie do konca zrozumial/a sposob w jaki ma to zrobic

oblicz sobie pole ze wzoru czyli w Twoim wypadku będzie to 60cm
2
Nastepnie
P = a * h czyli masz obliczyc sobie a (drugi bok)
a= p/h czyli wychodzi Ci proste dzielenie a = 60/5 , a = 12
15 lut 16:40
Bogdan:
Rozwiązujemy proste równanie: 4 * 15 = 5 * x
x = 12
15 lut 16:47
wikiii: dziękuje
15 lut 16:57