pomożecie
nilas: POmoc proszę
1,. W magazynie były 32 opony do samochodu osobowego. Przywieziono jeszcze 17 opon.
Do ilu samochodów wystarczy tych opon. jeżeli do jednego potrzeba 5 opon?
2,. Za gogle i dwie pary nauszników mama Janka zapłaciła 100 złotych. Za takie same gogle
i jedną parę takich samych nauszników mama Krystiana zapłaciła 90 złotych. Jaka była
cena gogli, a jaka nauszników?
15 lut 19:39
Megi: Już miałeś te banalne zadanka rozwiązane w poprzednim poście!
Więc nie bardzo wiem o co jeszcze pytasz ?
15 lut 19:54
nilas: patrzałem na tamten post resztę rozwiązałem poście nie pomogli ale te są skomplikowane
15 lut 20:00
Basia:
Nilas!
były 32 opany; dowieziono 17; to ile jest ?
15 lut 20:02
Basia:
zad2.
gogle + nauszniki = 90
gogle + nauszniki + nauszniki = 100
to jak myślisz ile kosztują nauszniki ?
15 lut 20:04
nilas: zad1 49 opon i podzielić to przez 5 nieda się
2
10 zl ?
ale ja musze zapisać obliczenia
15 lut 20:20
Basia:
zgadza się
49 nie dzieli się przez 5, ale ile razy 5 mieści się w 49 ? to będzie odpowiedź
też się zgadza : 10 zł
w takim razie ponieważ
gogle + nauszniki = 90
ile kosztują gogle ?
Odpowiedz mi a potem napiszę Ci jak zapisać obliczenia
15 lut 20:27
nilas: 10zł?
15 lut 20:32
nilas: 80?
15 lut 20:33
Basia:
dobrze i teraz trzeba zapisać to co zrobiliśmy:
zad1:
32 + 17 = 49
49 : 5 = 9 + reszta 4
czyli opon starczy dla 9 samochodów
zad2:
gogle + nauszniki + nauszniki =100
gogle + nauszniki = 90
czyli w 1 wierszu sumę gogle + nauszniki zastępujesz przez 90
90 + nauszniki = 100
dodawanie jest przemienne
nauszniki + 90 =100
narysuj graf i graf "w drugą stronę"
nauszniki = 100 - 90 = 10
gogle + nauszniki = 90
za nauszniki wstawiasz 10
gogle + 10 = 90
narysuj graf i graf "w drugą stronę"
gogle = 90-10 = 80
Odp. gogle kosztują 80 zł, a nauszniki 10 zł
15 lut 20:41
nilas: Za gogle i dwie pary nauszników mama Janka zapłaciła 120 złotych. Za takie same gogle
i jedną parę takich samych nauszników mama Krystiana zapłaciła 90 złotych. Jaka była
cena gogli, a jaka nauszników?
15 lut 21:26
Basia:
to zadanie jest identyczne z poprzednim tylko zamiast 100 masz 120
spróbuj je rozwiązać analogicznie
podpowiedź:
gogle + nauszniki + nauszniki = 120
gogle + nauszniki = 90
ile kosztują nauszniki ?
15 lut 21:30
nilas: dzięki pozmieniam liczy bo ma być 120 a nie 100
dzięki
15 lut 21:30
nilas: 120-90=30 nauszniki
90-30=60 gogle

?
15 lut 21:31
Basia:
bardzo dobrze; już masz zadanie rozwiązane
15 lut 21:47