hmm
Pooll: Jaka jest odleglosc miedzy domami Teresy I Ali ,jeli odleglosc miedzy domami kasi iAli
jest o 8 m dluzsza od odlleglosci miedzy domami kasi i Teresy,a odleglosc miedzy domem
Kasi a Teresy wynosi 5m.
skomplikowane wiec jeszcze w tym prosze o pomoc
15 lut 18:14
Basia:
to zadanie jest rozwiązywalne ⇔ założymy, że wszystkie trzy domy leżą na jednej prostej
czyli, że punkty A,K,T są współliniowe
są wtedy dwie możliwości:
1.
-----K-------------------T-----------------------A--------------------------------
KT = 5
KA = 5+8 = 13
TA = 8
2.
---A--------------------------------K-----------------------T----------------------
KT = 5
KA = 13
TA = 18
dla A,K,T niewspółliniowych zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań bo można zbudować
nieskończenie wiele trójkątów o bokach 5 i 13
15 lut 22:54