prawdopodobieństwo
Ar2r: pewien kod skalada sie z osmiu znakow(1 lub 2). Jakie jest prawdopodobienstwo, ze w
kodzie tym wystepuja:
a) na przemian 1 i 2
b) dwie jedynki i szesc dwojek
c) co najmniej dwie jedynki
15 lut 21:49
Bogdan:
Brak precyzji w Twojej wypowiedzi. Z treści wynika, że kod składa się z dwóch
znaków: 1, 2, te znaki są rozmieszczone na ośmiu miejscach. Czy tak?
15 lut 21:54
Ar2r: tak znaki sa rozmieszczone na osmiu miejscach, przepraszam za pomylke
15 lut 21:56
Bogdan:
Wszystkich zdarzeń elementarnych jest |Ω| = 28 = 256.
a) A = {(1,2,1,2,1,2,1,2), (2,1,2,1,2,1,2,1)}, są dwie takie sytuacje.
prawdopodobieństwo P(A) = 2/28 = 2-7 = 1/128.
b) B - dwie jedynki i sześć dwójek,
dwie elementy z ośmiu można wybrać na C82 = (8*7)/(1*2) = 28 sposobów,
jedynki są już wstawione, na pozostałych miejscach staną dwójki,
P(B) = 28/256 = 7/64.
c) C - co najmniej dwie jedynki,
C' - brak jedynek lub jedna jedynka,
brak jedynek (czyli same dwójki) - jest jeden taki przypadek,
jedna jedynka - jest osiem takich przypadków,
|C'| = 9,
P(C') = 9/256
P(C) = 1 = P(C') = 1 - 9/256 = 247/256.
Czy zgadzasz się z tym rozwiązaniem?
15 lut 22:14
Ar2r: tak, wielkie dzieki za pomoc
15 lut 22:20