proszę o momoc
pitt: mam prośbę wytłumaczy mi ktoś jakie liczby to liczby wymierne
15 lut 18:00
Megi:
Takie,które można zapisać w postaci ułamka
p/q gdzie p€C i q€ C -{0}
15 lut 18:05
Basia:
liczbą wymierną nazywamy liczbę, która da się przedstawić w postaci ułamka
nieskracalnego, którego licznik i mianownik są liczbami całkowitymi (to jest definicja)
na podstawie tej definicji można udowodnić, że każda liczba wymierna ma albo rozwinięcie
dziesiętne skończone (np. 3/4 = 0,75; 43/4 = 10,75 itd.), albo rozwinięcie dziesiętne
okresowe (np. 1/9 = 0,(1); 28/9 = 3,(1) itd.)
15 lut 18:06
pitt: a liczby po pierwiastkiem np. √2 czy też √18 to liczby wymierne
15 lut 18:08
Megi:
Nie! to są liczby niewymierne, bo nie możesz ich zapisać
w postaci ułamka liczb całkowitych o mianowniku ≠0
wszystkie liczby tego typu są niewymiernymi.
15 lut 18:13
Megi:
Ale np √9 = 3 --- to już liczba wymierna
15 lut 18:14
pitt: ok już rozumiem dziękuje Ci megi za pomoc
15 lut 18:15