prosze o pomoc
xss: Dany jest ciąg arytmetyczny w którym a3=15 oraz a1=-17.
a) dla jakich n zachodzi równość 7an=a1+a2+a3+...an-1 ?
b) oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych ujemnych wyrazów ciągu, które są podzielne
przez 3.
15 lut 12:18
Basia:
a1 = -17
a3 = 15
w ciągu arytmetycznym an = a1 + (n-1)r
a3 = a1 + 2r
-17 + 2r = 15
2r = 32
r = 16
---------------------
Sn = (a1+an)*n/2 = [ a1 + a1 + (n-1)r ]*n/2 = [ 2a1 + (n-1)r]*n/2
a1+a2+........+an-1 = Sn-1
Sn-1 = [ 2a1 + (n-2)r ]*(n-1)/2 = [ -34 + (n-2)*16 ]*(n-1)/2 =
[ -34 + 16n - 32 ]*(n-1)/2 = [ 16n - 66 ]*(n-1)/2 = 2[ 8n - 33 ]*(n-1)/2 = ( 8n -33
)*(n-1)
7an = 7[ a1 + (n-1)r ] = 7[ -17 + (n-1)*16 ] = 7[ -17 +16n -16 ] =
7(16n - 33)
7(16n-33) = (n-1)(8n-33)
112n - 231 = 8n2 - 33n - 8n + 33
8n2 - 153n + 263 =0
i to równanie trzeba rozwiązać pod warunkiem, że się nie pomyliłam w rachunkach
15 lut 21:43
Basia:
zad.b
będzie to ciąg: -3, -6, -9, -12, ....................
czyli ciąg arytmetyczny, w którym a1 = -3 i r =-3
a50 = a1 + 49r = -3 -3*49 = -3*50 = -150
S50 = (a1+a50)*50/2
S50 = (-3 - 150)*25 = -153*25
15 lut 21:46
xss: Cholerka wkradł mi się błąd.... powinno być zamiast a1 =-17 tylko a11 =-17
Czy to zmienic całość zadania?
16 lut 15:31
Basia:
oczywiście, że zmienia; nie tylko coś: wszystko
jednak patrząc na wcześniejsze rozwiązanie spróbuj może trochę pogłówkować
a11 = a1 + 10r = -17
a3 = a1 + 2r = 15
na pewno trzeba ten układ rozwiązać; znależć a1 i r
i wstawić prawidłowe do wzorów na Sn-1 i 7an
napisz jak Ci poszło
16 lut 19:09
xss: r=-4
a1=23
Z tym Sn nie moge sobie dać rady i z b)
17 lut 00:27
Basia:
w (b) nic się nie zmienia
jutro spróbuję Ci to policzyć bo już jestem zmęczona i głupoty mi wychodzą
a1 i r obliczyłeś dobrze
17 lut 00:44
Basia:
ale ja chyba to (b) źle zinterpretowałam, to też jutro
17 lut 00:46
ooo:
Pomogę Ci!
r= -4 a1=23
Masz obliczyć sumę 50-ciu początkowych ujemnych wyrazów
podzielnych przez 3
wypiszmy wyrazy tego ciągu;
23, 19, 15, 11, 7, 3 , -1, -5, -9,....
czyli podzielne przez 3 to ; 15, 3, -9..... też tworzą ciąg arytm.
o róznicy r= -12 pierwszym ujemnym jest -3
to drugim jest - 3- 12= -15
więc a1'= - 3 r= -12 n= 50
to S50= (a1' + a50') /2 *50 a50' = -3 + 49*(-12)
a50'= -591
to S50 = (-3 - 591) *25 = (-594)*25= - 14 850
17 lut 00:54
Basia:
7an = 7[a1 + (n-1)r] = 7[ 23 - 4(n-1)] = 7(23 -4n +4) = 7(27 - 4n) = 7*27 - 28n
a1 + an-1
Sn-1 = -----------------------*(n-1) =
2
23 + a1 + (n-2)r
-------------------------*(n-1) =
2
23 + 23 - 4(n-2) 46 - 4(n-2)
------------------------*(n-1) = -------------------*(n-1) =
2 2
[ 23 - 2(n-2)]*(n-1) = (23 -2n + 4)(n-1) = (27 - 2n)(n-1) =
27n - 27 -2n2 +2n = -2n2 +29n - 27
-2n2 + 29n - 27 = 7*27 - 28n
-2n2 + 57n - 8*27 = 0 /*(-1)
2n2 - 3*19n + 8*27 =0
Δ = (3*19)2 - 4*2*8*27 = 9*192 - 64*27 = 9(192 - 64*3) =
9(361 - 192) = 9*169
√Δ = 3*13 =39
n1 = (57 - 39) / 4 = 18/4 = 9/2 odpada bo n∈N
n2 = (57+39) / 4 = 96/4 = 24
odp. dla n=234
(b) już ooo rozwiązał
17 lut 01:26
Eta: 
"ooo"
17 lut 02:20