f
buger: Proszę pomocy fizyka!
1. Oblicz minimalną wartość pracy, jaką należy wykonać aby
wypompować wodę z wykopu, który ma kształt prostopadłościanu o krawędziach a=2m, b=3m,
c=5m. Gęstość wody wynosi 1000 kg/m3.
2. Lecący poziomo pocisk o masie 40g uderza w wisząca na lince skrzykę z piaskiem o
masie 5kg i grzęźnie w piasku. skrzynia wychyliła sie tak, że kąt między linka a
pionem
wyniósł 30°. Oblicz prędkośc pocisku.
15 lut 11:40
Jakub: 1. W tym zadaniu mamy prostopadłościan wypełniony wodą. Zakładam, że 2m i 3m to szerokość
i długość prostopadłościanu a 5m to głębokość. Nie jest to jasne napisane, więc warto
napisać wprost w rozwiązaniu to założenie. Środek masy tego prostopadłościanu jest
położony w połowie wysokości czyli na głębokości 2,5m.
W tym wypadku praca potrzebna na wypompowanie wody jest równa pracy jaką należy wykonać
wyciągając masę punktową (punkt materialny) równą masie prostopadłościanu ze z
głębokości 2,5m.
Masa prostopadłościanu m= 1000kg/m3 * 2m*3m*5m = 30000kg
W = mgh = 30000kg * 10m/s2 * 2,5m =750000J
15 lut 18:32