Kilak krótkich zadań z wielomianów.
Somebody: Witam mam do rozwiązania kilka zadań z wielomanów i nierówności wielomianowych, pierwsze
2 są testowe.
1) Dane są wielomiany : w(x)-3x3-2x ; V(x)=2x2+3x. Stopień W(x)*V(x) jest równy:
A)6 B)5 C)4 D)3
2)Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 5x4-13=0 :
A)1 B)16 C)-36 D)-2
3)Reszta z dzielenia W(x)=3x3-2x2+x-2 przez (x-2) wynosi ?:
4)Rozwiązaniem nierówności (x+3)2(x-2)(x+1) <0 jest zbiór ..?
15 lut 17:30
Basia:
ad1. x3*x2 = x5 czyli 5
ad2. 5x4-13=0
(√5x2-√13)(√5x2+√13) = 0
√5x2 - √13 =0 bo √5x2 + √13≠0
(4√5x - 4√13)(4√5x + 4√13) =0
x = 4√13 / 4√5 lub x = -4√13 / 4√5
czyli dwa rozwiązania
15 lut 18:50
Bogdan:
1) 3x3 * 2x2 = 6x5
B.
2) x4 - 13/5 = 0
(x2 - √13/5)*(x2 + √13/5 = 0
(x - √√13/5)*(x - √√13/5)*(x2 + √13/5) = 0, są 2 rozwiązania.
D.
3) W(2) = 24 - 8 + 2 - 2 = 16.
4) + + + + + + + + +
-------------- -3 ------------ -1 --------------- 2 -------------->x
- - - - -
x € (-1, 2)
15 lut 18:53
Basia:
3x3 - 2x2+x-2 : (x-2) = 3x2 + 4x + 9
-3x3 + 6x2
-----------------------
4x2 + x -2
-4x2 + 8x
-----------------------------
9x - 2
- 9x + 18
------------------------------
16
reszta wynosi 16
15 lut 18:53
Bogdan:
Dzień dobry Basiu
15 lut 18:55
Basia:
(x+3)2(x-2)(x+1) <0
(x+3)2 ≥ 0 dla kazdego x∈R czyli
(x-2)(x+1) < 0 ⇔
[ x-2>0 i x+1<0 ] lub [ x-2<0 i x+1>0 ] ⇔
[ x>2 i x<-1 ] lub [ x<2 i x>-1 ] ⇔
[ niemożliwe ] lub [ x>-1 i x<2 ] ⇔ [ x>-1 lub x<2 ] ⇔ x∈(-1;2)
15 lut 18:57
Somebody: dziękuje bardzo
15 lut 18:59
Basia:
Witam Bogdanie i życzę miłego wieczoru (z matematyką). Mnie na razie obowiązki domowe
wzywają, ale pewnie za jakieś dwie godzinki znowu się tu pojawię. Czyli do .............
( no właśnie: nie do zobaczenia, nie do usłyszenia, już wiem) kolejnego wirtualnego
spotkania.
15 lut 19:00