bbbbbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeeeee
Pooll: 1| jaka jest wysokosc rombu o przekatnych 24cm i 10cm

2| Pola figur podobnych wynosza 48cm
2 i 3cm
2 ,Skala podobieństwa tych figur wynosi

3| wilokat foremny ktorego suma miar katów wewnetrznych wynosi 900 stopni to
15 lut 18:20
Megi:
3/ (n- 2)*180o = *900o /: 180o
n -2 = 5 to n= 7 czyli tym wielokatem jest siedmiokąt foremny.
2/ P1/P2= k2 jeżeli figury o takich polach są podobne.
48/3= 16 k2= 16 to k= 4 k --- skala podob.
1/przekątne w rombie przecinają się pod katem prostym i dzielą się na połowy
więc z jednego takiego trójkąta prostokatnego wyliczamy "a"
z tw. Pitagorasa a2 = 122 + 52 a2 = 169 to a= 13 cm
P= a*h i P= (1/2)e*f e, f --- to przkątne
P= 13*h P= (1/2)*12 *10 = 60 cm2
13*h= 60 to h= 60/13 cm
15 lut 18:34
Basia:
ad1. przekątne rombu przecinają się w połowie i pod kątem prostym; narysuj romb i
zastanów się co możesz na podstawie tej wiadomości obliczyć
potem zastosuj dwa wzory nam pole rombu:
P = d1*d2/2
P = a*h
ad2. jeżeli skala podobieństaw f1 i f2 wynosi s to P1=s2*P2
ad3. suma miar katów wewnętrznych n-kąta foremnego wynosi 180(n-2)
15 lut 18:38