funkcje tryg.
ricardo: oblicz tg2α + ctg2α, jeśli tgα+ctgα=3 i a∈( 0 stopni, 90 stopni )
15 lut 16:23
Bogdan:
tgα + ctgα = 3
Podnosimy lewą i prawą stronę do kwadratu.
(tgα + ctgα)2 = 9 stosujemy wzór skróconego mnożenia
tg2α + 2*tgα*ctgα + ctg2α = 9
Pamiętamy, że tgα* ctgα = 1
tgα + 2 + ctg2α = 9 stąd tgα + ctg2α = 7
Proste, prawda?
15 lut 16:27
ricardo: a to α zeby nie bylo
15 lut 16:28
ricardo: idiota ze mnie

nie pomyslalem o tgα*ctgα=1

Dzieki wielkie
15 lut 16:31
Bogdan:
z powodu szybkiego pisania chochlik zamieszał, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś
sposób rozwiązania,
tg2α + 2 + ctg2α = 9 stąd tg2α + ctg2α = 7
15 lut 16:31
ricardo: tak tak

dziekuje. Naprawde nie moglem zauwazyc tej 1 ^^
15 lut 16:36