:(
DRAMAOK : Prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej
f(x)=-1/4x2+3x+2. Wynika stąd, że a=11. Jak do tego dojść? krok po kroku
15 lut 17:18
Bogdan:
Jeżeli prosta będąca wykresem funkcji stałej ma jeden punkt z parabolą, to znaczy,
że przechodzi przez wierzcholek paraboli.
Wyznacz współrzędną wiezchołka paraboli yw, bo a = yw
15 lut 17:25
Megi:
Podstawiamy za y = a otrzymamy równanie kwadratowe
z parametrem "a" ponieważ ta prosta ma tylko jeden punkt wspólny
z parabolą to oznacza że delta = 0
-(1/4) x2 +3x +2 = a
(-1/4)x2 + 3x +2 - a=0
Δ= 32 - 4*(-1/4) * ( 2 -a) = 9 +1*(2- a) = 11-a
ponieważ Δ=0 to 11-a =0 to a = 11
15 lut 17:27
Bogdan:
Niepotrzeba rozwiązywać równania z parametrem, bo szukane a = y
w.
f(x)=-1/4x
2+3x+2
Δ = 9 + 4 * (1/4) * 2 = 11
y
w = -11/(4*(-1/4)) = 11
i już
15 lut 18:32