funkcje
Rudzia: Funkcja f przyporządkowuje liczbie x wierzchołków wielokąta wypukłego liczbę jego
przekątnych.
a) określ dziedzinę funkcji f.
b) podaj wzór funkcji f.
c) sporządż wykres funkcji f dla argumentów mniejszych od 8.
Co tu trzeba zrobić?
15 lut 18:15
Bogdan:
Jeśli liczba boków wielokąta wypukłego jest równa n,
to liczba przekątnych tego wielokąta jest równa n(n - 3)/2,
a więc f(n) = (1/2)n2 - (3/2)n
Jest to funkcja kwadratowa określona dla n € N i n ≥ 3.
Oblicz f(3), f(4), ... , f(8) i narysuj jej wykres.
15 lut 18:20
Rudzia:
Czyli:
f(3)=(1/2)32 - (3/2)3
f(3)=(1/2)9-(3/2)3
f(3)=9/2-9/2
f(3)=0
tak mam to obliczac?
15 lut 18:32
Bogdan:
Tak, łatwiej jednak będzie zastosować wzór w postaci: f(n) = n(n-3)/2
np. f(8) = 8 * 5 / 2 = 20
15 lut 18:36
Rudzia: a jak już to wykonam to co dalej?
15 lut 18:51
Bogdan:
Naszkicuj układ wspórzędnych i zaznacz punkty (3, 0), (4, 2), ... , (8, 20).
To jest wykres funkcji.
15 lut 19:03
Rudzia: dobra.Dziękuje.
15 lut 19:09