Błagam o pomoc
xss: 1. W trapezie równoramiennym ABCD połączono kolejne środki boków i otrzymano czworokąt
EFGH. Uzasadni że ten czworokąt jest rombem.
2. F. kwadratowa y=f(x) jest rosnąca w przedziale (-∞,-3) i malejąca w <-3,+∞). Ma
miejsce zerowe f(-7) = -8. Wyznacz wzór ogólny funkcji f.
15 lut 12:08
Basia:
zad1.
P,Q,R,S środki boków trapezu
A,B,C,D wierzchołki trapezu
O - punkt przecięcia przekątnych PR i SQ
SQ jako odcinek łączacy środki ramion trapezu równoramiennego jest równoległy do podstaw
PR jako odcinek łączący środki podstaw trapezu jest prostopadły do podstaw
czyli PR jest prostopadły do SQ
z tw.Talesa wynika, że AS/DS = PO/RO
AS = DS
czyli
PO=RO
SO = OQ ponieważ tr.POS i POQ są przystające
przekatne PQRS przecinają się pod katem prostym i w połowie ⇒ PQRS jest rombem
15 lut 21:19
Basia:
w treści drugiego zadania jest błąd
"ma miejsce zerowe f(-7) = -8"
jeżeli f(-7) = -8 to nie jest to miejsce zerowe
sprawdź jak tam naprawdę jest w tej treści i napisz jeszcze raz
15 lut 21:21
xss: Sorki mój błąd. Powinno być zadanie 2 TAK:
2. F. kwadratowa y=f(x) jest rosnąca w przedziale (-∞,-3) i malejąca w <-3,+∞). Ponadto
f. ma jedno miejsce zerowe, a dla argumentu -7 przyjmuje wartość -8. Wyznacz wzór
ogólny funkcji f.
15 lut 22:34
Basia:
no teraz to ma ręce i nogi
jeżeli w przedziale (-∞,-3) f rośnie, a w <-3,+∞) maleje to wierzchołek paraboli ma
odcietą xw=-3
jeżeli f.kwadratowa ma jedno miejsce zerowe to oznacza, że wierzchołek paraboli jest tym
miejscem zerowym czyli:
f(-3) =0
f(-7) = -8
xw = -3
yw =0
f(x) = ax2 + bx + c
xw = -b/2a
-b/2a = -3
b= 6a
f(x) = ax2 + 6ax +c
f(-3) = a*(-3)2 +6a*(-3) +c = 9a - 18a +c = -9a +c
f(-7) = a(-7)2 +6a*(-7) +c = 49a - 42a +c = 7a +c
-9a + c = 0 /*(-1)
7a + c = -8
9a - c = 0
7a + c = -8
---------------------
16a = -8
a = -1/2
b = 6*(-1/2) = -3
c = 9a = -9/2
f(x) = (-1/2)x2 -3x - 9/2
15 lut 22:43