proszę o pomoc
xss: Stosunek dł. przkątnych rombu o boku 17c jest równy 5:3. Oblicz pole rombu.
15 lut 12:20
Basia:
przyjmijmy, że d1 = 10x a d2 = 6x
d1/d2 = 10x/6x = 10/6 = 5/3
przekątne rombu przecinają się w połowie i pod kątem prostym czyli
a2 = (d1/2)2 + (d2/2)2
(17c)2 = (5x)2 + (3x)2
289c2 = 25x2 + 9x2
34x2 = 289c2
x2 = 289c2/34 = 17c2/2
x = c*√17/2
d1 = 10c*√17/2
d2 = 6c*√17/2
P = (d1*d2)/2 = 10c*√17/2*6c*√17/2 / 2 = 60c2*17/4 = 15*17*c2
15 lut 21:54
Jaś:
chyba miało być 17 cm

( gapo)
15 lut 22:02
Basia:
no to omiń c i nic się nie zmieni
15 lut 22:32
xss: nom miało być cm oczywiście ale chyba wynik bedzie dobry tylko bez "c". Dzięki Basia
16 lut 15:29