Proszę o pomoc
xss: Grupa szachistów zorganizowała rozgrywki w których każdy zawodnik z kazdym innym
zawodnikiem miał rozegrać jedną partię. Postanowono rozgrywać po 5 partii dziennie.
Rozgrywki trwał 9 dni. Ilu szachistów uczestniczyło w rozgrywkach?
15 lut 12:10
Basia:
wybieramy wszystkie możliwe pary spośród n graczy (tyle partii trzeba rozegrać)
n∈N
n!
N = (2n) = ----------
2!*(n-2)!
N/5 = 9
N = 45
n!
-------------- = 45
2!*(n-2)!
(n-1)*n
------------- =45
2
n(n-1) = 90
n2 - n - 90 =0
Δ = 1 + 360 = 361
√Δ = 19
n1 = (1-19)/2 = -9 niemożliwe bo -9 nie jest liczbą naturalną
n2 = (1+19)/2 = 10
odp. było 10 graczy
15 lut 21:27