Zadanie
mOnika: Wieża ciśnień o wysokosci 24m rzuca cień o dlugosci 18m,Jaka jest wysokość drzewa ,ktora
w tym samym czasie rzuca cien o dlugosci 6m

hellpp.

((
15 lut 18:13
xlaw: Postaram się pomóc.
Dane:
a=18m
b=24m
x=6m
Szukane:
y=?
Rozwiązanie:
a/b=x/y
18/24=6/y
18y=144 /:18
y=8m
Odp. Wysokośc drzewa to 8m
15 lut 18:20
Megi:
h --- wysokość drzewa
z tw. Talesa mamy: 24/h= 18/ 6
to 18h = 24*6 to 3h= 24
h = 8m
15 lut 18:21
Pooll: dziekuje
15 lut 18:27
Pooll: oczywiscie w imieniu mojej MoNICZKI
15 lut 18:28