Znajdź wielomian W(x) trzeciego stopnia który ma pierwiastek dwukrotny 2 oraz...
lookaso: Znajdź wielomian W(x) trzeciego stopnia który ma pierwiastek dwukrotny 2 oraz pierwiastek
pojedynczy - 1/3 przy czym W(0)=4
Rozwiąż nierówność W(x)≤0.
15 lut 17:10
Bogdan:
Obliczamy a oraz wyprowadzamy wzór wielomianu z postaci iloczynowej:
a(4 - 2)2(4 + 1/3) = 4 stąd oblicz a.
Mając a wykonujemy działanie:
W(x) = a(x - 2)2(x + 1/3) =
Otrzymasz wzór wielomianu W(x) w postaci ogólnej.
Do rozwiązania nierówności weź postać iloczynową: a(x - 2)2(x + 1/3) ≤ 0
15 lut 17:20
Somebody: czyli a wyniesie 4 1/3 ?
15 lut 18:01
Bogdan:
Nie, policz jeszcze raz
15 lut 18:08
Somebody: chyba coś źle liczę bo ciągle mi wychodzi 4 i 1/3, żeby obliczyć to a to należy pomnożyć
obydwa nawiasy i a i podzielić potem wynik przez 4 ? czy źle myśle?
15 lut 18:13
Bogdan:
a * 22 * 13/3 = 4
a = 3/13
15 lut 18:15