pomocy usówanie nierówności
Natalia:
mógłby mi to wytłumaczyć Spike ,bo on ostatnio bardzo dobrze mi to pokazał...
3√3
--------
√6
3
-----
23√3
√27
--------
√3+1
√2
------
√2-1
15 lut 17:10
grabek177: no to w pierwszym i drugim to mnożysz przez tą niewymierność górę i dół
3{3} * {6} 3{3*6} 3{18) 3{18} {18}
------------ = ------------- = ---------- = --------- = ---------
{6} * {6} {6*6} {36} 6 2
w drugim postępujesz tak samo tylko że mnożysz przez 3√3
w kolejnych dwóch wymnażasz przez całe wyrażenie tyle że odwrotne aby uzyskać na dole
wzór skruconego mnożenia (a-b)(a+b)=a2-b2 czyli
{27} * ({3} - 1} {27*3} - 1 * {27} {81} - {27} 9 - {27}
---------------------- = --------------------- = ------------------ = ------------
({3} + 1)({3} - 1) {3}2 - 12 3 - 1 2
i ostatni analogicznie to tego (mnożysz przez {2}+1)
16 lut 07:43