mógłby ktoś rozwiązać to zadanie bo ja je zrobiłam ale nie wiem czy mam dobry wynik
kwiatuszek: rozwiąż nierówność |x3-8|<x2+2x+4
15 lut 20:05
Megi:
x3 - 8 = (x -2)(x2 +2x +4) ze wzoru
na a3 -b3= ( a-b)(a2 +ab +b2)
wyrażenie x2 +2x +4 jest >0 dla każdego x€ R
więc I x3 -2I = (x2 +2x +4)* I x-2I
obydwie strony nierówności można zatem podzielić przez
( x2 +2x +4)
otrzymasz: I x -2I < 1 <=> x-2 < 1 i x-2 > -1
x < 3 i x > 1
to x€ ( 1,3) ---- po wybraniu części wspólnej
15 lut 20:11
kwiatuszek: dzięki wielkie też mi tak właśnie wyszło
15 lut 20:24
Megi: OK
15 lut 20:30