.
Somebody: Rozwiąż równanie : 3x4-10x3+10x-3=0
15 lut 19:17
Megi:
pogrupuj i wyłącz wsp. czynnik przed nawias:
( 3x4 - 3) - ( 10x2 - 10x)=0
3( x4 -1) - 10x( x2 -1)= 0
3 ( x2 - 1) ( x2 +1) - 10x( x2-1)=0
( x2 -1) ( 3x2 +3 - 10x)=0
(x-1)(x+1) ( 3x2 - 10x +3)=0
Δ= 100 -36 = 64 √Δ= 8 x1 = ( 10+8)/6 = 3
x2 = ( 10 -8)/6= 1/3
więc ; x = 1 x= -1 x = 3 x= 1/3
15 lut 19:27
adm: można np. z kandydatów:
p=+ - (1,3) q=+ - (1,3) ⇒ p/q= + - (1/3; 1; 3)
W(1)=0⇒x-1|W(x)
r IV III II I W R
3 -10 0 10 -3
1 3 -7 -7 3 0
W(x)=(x-1)(3x
3-7x
2-7x+3)
kandydatów znów mamy takich samych p/q= + - (1/3; 1; 3)
W(-1)=0
r III II I W R
3 -7 -7 3
-1 3 -10 3 0
W(x)=(x-1)(x+1)(3x
2-10x+3)
a teraz już wystarczy odpalić deltę
Δ=64 x
1=1/3 x
2=3
W(x)=(x-1)(x+1)(x-1/3)(x-3)
i po zadaniu

zgadza się?
15 lut 19:35
Megi:
15 lut 19:52