jak zrobić to zadanie??
pitt: Wyznacz wszystkie liczby dwucyfrowe, takie że jeśli między cyfrę dziesiątek i jedności
wpiszemy "0" to otrzymamy liczbę o 180 większą od danej.
15 lut 13:51
Bogdan:
Dzień dobry

Liczba dwucyfrowa: 10a + b, gdzie a, b to cyfry i a ≠ 0.
jeśli między a i b wstawiamy zero, to otrzymujemy liczbę trzycyfrową: 100a + b.
(100a + b) - (10a - b) = 180
90a = 180
a = 2 i b jest dowolną cyfrą.
Odp. 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29
15 lut 14:30
pitt: dziękuje bardzo za pomoc
15 lut 14:33
ogit: x - cyfra dziesiątek
y - cyfra jedności 0 ≤ y ≤ 9
ponieważ w zadaniu pomiędzy cyfrą dziesiątek a cyfrą jedności wstawiono zero, stąd można
otrzymać następujące równanie, zakładając, że najmniejszą cyfrą jedności jest 0
180 = 100x - 10x
180=90x
2=x
zatem cyfra dziesiątek to 2,a ponieważ(y∈C; y ∈<0,9> ) więc szukane liczby to <20,29>
15 lut 14:39