Może ktoś sprawdzić??
Rudzia: Funkcja liniowa, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=2/3x+1 i przechodzi
przez punkt A=(-2, -1), ma wzór:
A. y=3/2x+2
B. y=2/3x-1
C. y=-2x-5
D. y=2/3x+1/3
Zrobiłam to tak tylko nie wiem czy dobrze mi wyszło:
y=2/3x+1 A=(-2, -1)
a=2/3
-1=2/3x+b
-1=2/3(-2)+b
-1=-4/3+b
-1+4/3=b
b=1/3
y=2/3x+1/3
15 lut 15:40
Rudzia: Moge prosić o sprawdzenie
15 lut 15:58
pitt: wydaje mi się , że będzie to odpowiedź A.
15 lut 15:58
Rudzia: Czyli nie jest dobrze? To jak to się oblicza jeśli moge prosiłąbym o wytłumaczenie
15 lut 15:59
Bogdan:
Najpierw uwaga do zapisów.
Zapis 2/3x oznacza, że x jest w mianowniku, powinno być: (2/3)x.
Jeśli proste są równoległe, to mają równe współczynniki kierunkowe, tutaj 2/3.
Bierzemy pod uwagę tylko te wzory, które mają współczynnik kierunkowy = 2/3.
Podejrzane są proste B i D. Do wzoru tych prostych w miejsce x wstawiamy liczbę -2.
Prosta, dla której otrzymamy wynik -1 jest szukaną prostą.
15 lut 16:01
pitt: wydaje mi się że wystarczy dać komentarz że pierwsza funkcja będzie równoległa do drugiej
jeżeli współczynnik kierunkowy a będzie odwrotny, czyli jak w tamtym jest 2/3 to w tej
drugiej bedzie 3/2
15 lut 16:01
Bogdan:
pitt - jeśli proste są równoległe, to znaczy, że są nachylone do osi x pod tym
samym kątem.
A co określa współczynnik kierunkowy prostej?
Współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi kąta nachylenia
prostej do osi x.
Stąd wniosek - proste równoległe mają równe współczynniki kierunkowe.
I jeszcze uwaga, w matematyce nie ma: "wydaje mi się", w matematyce
zawsze "jest".
15 lut 16:07
Rudzia: już całkowicie nie rozumiem
15 lut 16:07
Bogdan:
Skoro nie zrozumiałaś informacji o warunku równoległości prostych, to pokażę to
rozwiązanie.
Dana jest funkcja liniowa y = (2/3)x + 1,
jej współczynnik kierunkowy a = 2/3.
Szukamy prostych o tym samym współczynniku kierunkowym.
Znajdujemy dwie takie proste:
B. y = (2/3)x - 1
D. y = (2/3)x + 1/3
Szukana prosta przechodzi przez punkt A = (-2, -1).
Wstawiamy do tych dwóch wzorów w miejsce x liczbę -2:
B. (2/3) * (-2) - 1 = -7/3, to nie ta prosta, bo wynik jest inny niż -1.
D. (2/3) * (-2) + 1/3 = -1, to jest szukana prosta.
Czy już jasne?
15 lut 16:45
Rudzia: już rozumiem to

Dziękuje bardzo
15 lut 17:42