Proszę o pomoc
pitt: Oblicz błąd bezwzględny i względny, jaki popełniamy, jeśli ułamek okresowy 0,3(48)
przybliżymy z dokładnością do 0,0001.
15 lut 13:49
Bogdan:
Obliczmy najpierw wartość dokladną liczby 0,3(48).
x = 0,3(48),
10x = 3,(48),
1000x = 348,(48),
1000x - 10x = 345
990x = 345
x = 345/990 = 23/66
Warość dokładna = 23/66
Wartość przybliżona liczby 23/66 z dokładnością 0,0001 wynosi:
0,348484848..... ≈ 0, 3485 = 697/2000
Błąd bezwzględny BB to bezwzględna wartość różnicy między wartością dokładną
i wartością przybliżoną.
BB = |23/66 - 697/2000| = |(23*2000 - 66*697) / (66 * 2000)| = |-2/(66 * 2000)| =
1/33000
Błąd względny BW to stosunek błędu bezwzględnego do wartości dokładnej.
BW = (1/33000) / (23/66) = 2/3003 = 0,(000666)
Niekiedy błąd względny podaje się w procentach.
(2/3003) * 100% ≈ 0,067%
Odp. Błąd bezwzględny = 1/33000, błąd względny = 2/3003 (0,067%)
15 lut 15:50
pitt: dziękuje
15 lut 15:57
Filip: Bb wynosi 1/66000. Taka jest odpowiedź w książce. Wyjaśnić tego nie potrafię
22 wrz 15:53
Filip: A Bw= 1/23000
22 wrz 15:54