proszę o pomoc
xss: Podstawy trapezu mają dł. 4 i 8. Kąty przy dł. podstawie wynoszą 30 i 45 stopni. Oblicz
pole trapezu.
15 lut 12:22
Basia:
ABCD trapez
kąt A = 45
kat B = 30
CC1; DD1 wysokości trapezu
tr. AD1D jest prostokątny równoramienny czyli AD1 = h
D1C1 = 4
z tr. BC1C mamy
ctg30 = C1B/h
C1B = h√3
AD1 + D1C1 + C1B = 8
h + 4 + h√3 = 8
h(1+√3) = 4
h = 4/(1+√3) = 4(1-√3) / (1+√3)(1-√3) = 4(1-√3) / (1-3) =
4(1-√3) / (-2) = -2(1-√3) = 2(√3 -1)
a=8
b =4
i wystarczy podstawić do wzoru na pole
15 lut 22:02