!!!!!
Rudzia:
Oblicz pole figury ograniczonej wykresami funkcji f(x)=-1/2x-2, g(x)=f(x+2)-1 oraz osiami
układu współrzędnych.
15 lut 21:23
grabek177: No to malujesz układ współrzędnych i te dwie funkcje (funkcja g(x) to wykres funkcji x
przesunięty 2 w lewo i 1 w dół) i powstaje ci czworokąt z wierzchołkami
(-2,-1),(-1,0),(0,0),(0,-2) dzielisz go sobie na trójkąt
prostokątny(wierzchołki[-2,-1][0.-1][0.-2]) i trapez prostokątny(wierzchołki
[-2,-1][-1,0][0,0][0,-1]) i obliczasz oba pola a potem dodajesz
Ptrójkąta = 1/2*1*2 = 1
Ptrapezu = 2/2+1/2 * 1 = 1.5
Pcałości = 1+1,5=2,5 [j2]
15 lut 22:08
Zuzita: A moge prosić o jakieś jaśniejsze wytłumaczenie...
16 lut 11:18
Rudzia:
16 lut 13:00
18 lut 10:50
Bogdan:
No to krok po kroku:
Wyznacz wzór funkcji g(x) = f(x + 2) - 1,
podaj wynik.
18 lut 11:12
Bogdan:
Jeśli f(x) = (-1/2)x - 2
to g(x) = (-1/2) * (x + 2) - 2 - 1.
Wykres funkcji g(x) powstaje przez przesunięcie wykresu funkcji f(x) o 2 w lewo
i o 1 w dół.
18 lut 11:29
Rudzia: nie wiedziałam o co chodzi w tym g(x) bo przed nawiasem jest to f. a jak napisze w
zadaniu tak jak ktoś rozwiazał wyżej to wogóle tego nie rozumiem a jak mnie
nauczycieklka zapyta skad to wzielam to nie wiem co bym miala jej powiedziec.
18 lut 11:43
Rudzia: a dlaczego w tym: to g(x) = (-1/2) * (x + 2) - 2 - 1. tak wychodzi?
18 lut 11:46
Bogdan:
Dany jest wzór f(x) = (-1/2)x - 2
Jeśli podany jest x w jakiejś postaci, to tę postać wstawiasz w miejsce x, np.:
x = 3, to f(3) = (-1/2) * 3 - 2 = -3/2 - 2 = -7/2,
x = a, to f(a) = (-1/2)*a - 2,
x = x + 2, to f(x + 2) = (-1/2) * (x + 2) - 2 = (-1/2)x -1 - 2 = (-1/2)x - 3.
Nowa funkcja g(x) powstaje przez przeksztalcenie funkcji f(x) wg przepisu:
g(x) = f(x + 2) - 1, czyli obliczamy (jak wyżej) f(x + 2) i od wyniku odejmujemy 1.
Wyznacz teraz wzór funkcji g(x), potem narysuj dwa wykresy: funkcji f(x) i funkcji g(x).
Zobacz, gdzie te wykresy przecinają osie ukladu współrzędnych, oblicz współrzędne
tych punktów. Zobaczysz czworokąt, którego pole łatwo już można obliczyć.
18 lut 11:58
Rudzia: Albo jestem jakaś ciemna albo jednak to nie dla mnie... Bo można tłumaczyć jak debilowi a
ja i tak tego nie rozumiem... nie wiem dalej jak sie wyznacza wzory funkcji....
18 lut 12:09
Bogdan:
No cóż, nie wmawiaj sobie braku inteligencji potrzebnej do wykonania prostych
rachunków, chorobę też można sobie wmówić.
Pozdrawiam
18 lut 12:17
Bogdan:
No cóż, powtórzę i rozwiąże Ci to zadanie.
Punkt O = (0, 0) - początek układu współrzędnych.
f(x) = (-1/2)x - 2
g(x) = f(x + 2) - 1 → g(x) = (-1/2) * (x + 2) - 2 - 1 → g(x) = (-1/2)x - 4.
Funkcja f(x) przecina osie ukladu współrzędnych w punktach:
oś x: y = 0
(-1/2)x - 2 = 0 → (-1/2)x = 2 → x = -4
Mamy punkt A = (-4, 0) oraz |OA| = 4
oś y: x = 0
(-1/2)*0 - 2 = -2
Mamy punkt B = 0, -2) oraz |OB| = 2
Funkcja g(x) przecina osie układu współrzędnych w punktach:
oś x: y = 0
(-1/2)x - 4 = 0 → (-1/2)x = 4 → x = -8
mamy punk D = (-8, 0) oraz |OD| = 8
oś y: x = 0
(-1/2)*0 - 4 = -4
Mamy punkt C = (0, -4) oraz |OC| = 4
Widzimy czworokąt ABCD.
Jego pole obliczamy odejmując od pola trójkąta OCD pole trójkąta OBA.
Pole trójkąta OCD: P1 = (1/2) * |OD| * |OC| = (1/2) * 8 * 4 = 16
Pole trójkąta OBA: P2 = (1/2) * |OA| * |OB| = (1/2) * 4 * 2 = 4
pole ABCD P = P1 - P2 = 16 - 4 = 12.
18 lut 13:36
18 lut 13:39
Ania: Jestem mamą 17 latka i też mu tłumaczę matematykę. Myślę, że łatwiej będzie zrozumieć jeśli
wykonamy rysunek, czasem lepiej coś zrozumięć jak się widzi.
19 lut 08:23
safa: sffffff→fdfs⇒∑sdfdfs→fsfs
19 kwi 15:26