Potrzebuę tylko wynik bo wzór już wyprowadziłem
pitt: suma pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 5. oblicz sumę kwadratu ej liczby i
kwadratu jej odwrotności.
15 lut 14:35
Bogdan:
1
x + ---- = 5
x
Podnosimy obustronnie do kwadratu
1
(x + ---- )2 = 25
x
Wykonaj działanie stosując wzór skróconego mnożenia, zobaczysz odpowiedź.
15 lut 14:44
pitt: dziękuje za pomoc
15 lut 14:46
ogit:
x + 1/x = 5
x2 -5x + 1 = 0 x≠0
√Δ = √25 - 4
x1=(5 - √21)/2 lub x2=(5+√21)/2
x2 + (1/x)2 = ?
[(5 - √21)/2]2 + [1/(5 - √21)/2]2 = 25/4 - 5*√21 + 21/4 + 1/(25/4 - 5*√21 +
21/4)
lub
[(5 + √21)/2]2 + [1/(5 + √21)/2]2 = 25/4 + 5*√21 + 21/4 + 1/(25/4 + 5*√21 +
21/4)
chyba o to chodzi, dalej nie chce mi sie liczyc..
15 lut 14:57
ogit: bogdan, czy aby na pewno, dobrze tak mialoby byc ? tam do policzenia jest suma kwadratow
a nie kwadrat sumy.
15 lut 15:00
ogit: i jak juz to powinienes od 25 odjac 2*1/x*x

czyli 23
15 lut 15:04
ogit: dobra, sorki, w sumie i tak do tego sie dojdzie analizujac to zad. a moj pierwszy sposob
jest o kant d..py rozbic

sorki za zamieszki
15 lut 15:06
Bogdan:
15 lut 15:07