prawdopodobieństwo
Sylwia: Spośród liczb: -9,-7,-5,-3,-1,0,2,4,6,8 losujemy dwie rózne liczby a i b, a następnie
zapisujemy ich iloczyn a*b. Oblicz i porównaj prawdopodobieństwo zdarzeń A i B, jeśli: A
oznacza zdarzenie, że iloczyn a*b jest liczbą nieujemną; B-zdarzenie, że iloczyn a*b
jest liczbą niedodatnią.
15 lut 12:32
Basia:
wszystkich liczb jest 10
wybieramy dwie różne czyli mocΩ = (210)
A = a*b ≥ 0 = { a*b> 0 lub a*b =0 } =
( a>0 i b>0 ) lub ( a<0 i b<0) lub ( a*b=0 )
mocA = (24) + (25) + 9
P(A) = mocA / mocΩ
policzyć to chyba już potrafisz
B = a*b ≤ 0
B' = a*b > 0
mocB' = (24) + (25)
P(B') = mocB' / mocΩ
P(B) = 1-p(B')
15 lut 22:13