Poprawa próbnej matury, zad 19
DRAMAOK : Wielomian W(x)=x
2(x-2)-(x-2) można zapisać w postaci: W(x)=(x-1)(x+1)(x-2)
jak do tego dojść



?
15 lut 16:59
Megi:
wyłącz (x2) przed nawias:
W(x) = (x-2) ( x2 -1)
dla x2 -1 zastosuj wzór a2 - b2 = (a-b)(a+b)
W(x) = (x-2)( x+1)(x-1)
15 lut 17:05
DRAMAOK : hmm nie rozumiem tego wylączania przed nawias... skąd się wzięło x2-1
15 lut 17:12
Megi:
masz tak W(x) = x2 ( x-2) - 1*(x-2)
Jeżeli zabierzesz z pierwszego składnika ( x -2)
to zobacz że zostaje x2 a z dugiego jak też zabierzesz(x-2)
to zostaje - 1
czyli razem co zostanie ? ( x2 - 1) a tutaj już wzór (x+1)(x-1)
15 lut 17:22