funkcja
Rudzia: Funkcja liniowa o tym samym miejscu zerowym co funkcja y=-0,5x+1 i której wykres
przechodzi przez punkt A=(0, 6), ma wzór:
A. y=0,5x+6
B. y=-0,5x+6
C. y=-3x+6
D. y=3x-6
15 lut 16:14
Rudzia: wyszło mi A ale czy to jest dobrze
15 lut 16:28
Bogdan:
Niedobrze.
Oblicz najpierw miejsce zerowe funkcji y = -0,5x + 1
15 lut 16:35
Rudzia: miejsce zerowe wyszło mi 2
15 lut 17:08
Bogdan:
Dobrze. Wstaw liczbę 2 w miejsce x do podanych wzorów i wykonaj obliczenia.
Do dalszego badania wybierz te wzory, w których otrzymasz wynik zero.
15 lut 17:11
Rudzia: O to chodzi?
A. y=0,5x+6
y=0,5*2+6
y=1+6
y=7
B. y=-0,5x+6
y=-0.5*2+6
y=-1+6
y=5
C. y=-3x+6
y=-3*2+6
y=-6+6
y=0
D. y=3x-6
y=3*2-6
y=6-6
y=0
więc zero jest w C i D. i co dalej?
15 lut 17:24
Bogdan:
Tak. Podejrzane proste, to proste C i D.
Wstaw do ich wzorów w miejsce x liczbę zero i oblicz y. Ta prosta, której y = 6 jest
szukaną prostą.
15 lut 17:27
Rudzia: c y=-3x+6 x=0
d y=3x-6
c y=-3*0+6
d y=3*0-6
c y=6
d y=-6
czyli C jest odpowiedzią?
15 lut 17:35
Bogdan:
Tak
15 lut 18:26