matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.6.2016
Zadania
Odp.
1
misia:
drabina o dlugosci 3m opiera sie o sciane tworzac kat 23 stopni jak wysoko siega drabina czy ktos moze mi pomoc? chodzi mi skad mam wiedziec czy kat dac do gory na rydunku czy na dol
4
Matematyka:
Zapisz liczbe log
2
5 za pomoca r i k jezeli sa rowne r=log
5
3 i k=log
3
8. Juz probowalam zamieniac podstawy ale nic nie wychodzi
Pomocy
1
lepus:
Najdłuższy bok trójkąta ma długość 5, a najkrótszy− długość 2. Jakie jest największe pole trójkąta spełniającego te warunki? Obliczyłam, że trzeci bok może mieć długość (3;7). Co
4
Juliet:
Oblicz obwód i pole narysowanej figury Na rysunku jest przedstawiony trapez:
3
demo:
1) Promień koła wpisanego w trójkąt równoboczny ma długość 6 cm. Oblicz pole tego trójkąta 2) Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym krótsza podstawa ma 8cm, ramię 12cm, a kąt
0
joasia:
pomocy! czy ktoś jest mi w stanie podać przykład funkcjonału linowego ciągłego, który nie jest postaci iloczynu skalarnego?
4
?:
rozwiązać równanie sin3x=sin8x
21
jc:
7 x ≡ 37 ≡ 1 (mod 9)
2
Paweł:
Oblicz pole ODCINKA koła o promieniu 5 wyznaczonego przez cięciwę AB i kąt AOB = 20° Rozwiązałby mi to ktoś? Bardzo mi zależy!
1
funkcje:
Jaka moc ma zbior A? A={(x,y)∊Q
2
: x+y=8}
6
BBA:
Rozwiązać ukłąd równań x
3
−x+y=0
1
przyszłymistrz:
zad.1 Wyznacz funkcję holomorficzną f(z)=u(x,y)+iv(x,y) jeżeli u(x,y)=x
2
−y
2
+2xy.
3
Wojtek:
Jak rozwiązać taką prostą całkę:
1
gelcia23:
Rozwiąż: cos
2
(π/2+x)+2cos
2
x=5/4
1
gelcia23:
Rozwiąż równanie : tg
3
x−tg
2
x=0
6
luki:
Obliczyć całkę po obszarze D ⊂ R
2
ograniczonym liniami:
1
danat:
:::rysunek:::
0
cursu:
Gdy p−wartość testu pewnej hipotezy H0 wynosi 0,6 to hipoteza sprawdzana może być odrzucona z prawdopodobieństwem popełnienia błędu I rodzaju równym co najwyżej ......
4
xxx:
jak to rozwiazac?
2
craz021:
Rozwiaz nierownosc trygonometryczna
4
XD:
oblicz granicę lim x−> nieskonczoność = ((3x−5)/(3x+2))
2
x
3
xyz:
1
Całka
X
5
5
natalka:
całka nieoznaczona 1/x
√
x
2
−1
dx
4
tom:
Cześć! Czy mógłby mi ktoś rozwiązać to zadanie ? Tzn. Wiem, że trzeba policzyć ekstremum, ale strasznie się w tym gubię. Bardzo by mi pomogło, jeśli ktoś by mi to rozwiązał i mógłbym
2
Mela:
Wewnątrz danego kąta wypukłego obrano dwa punkty A i B. Zbuduj równoległobok, ktorego dwoma przeciwległymi wierzchołkami są punkty A i B, a pozostałe wierzchołki leżą na ramionach danego
1
Tomek:
Rozwiąż trójkąt o bokach a=5, b=7 i kącie γ=60° Rozwiąże ktoś?
0
Paweł:
Potrzebuję pomocy z tymi dwoma równaniami
Prosiłbym o rozpisanie zadania, a nie sam wynik.
4
kali:
a) (3x+4)
2
−4
8
Zdzisław:
cos
2
x−1
+sin
3
x=0
sinx
3
ciri:
Mam takie zadanie do rozwiązania:
4
√
−i
= {z
0
, z
1
, z
2
, z
3
}
1
Belle:
Rozwiąż równanie. ctg(3x)=ctg(x+π/4)
1
Wektory :
PILNE
0
dariusz :
W serii liczącej 100 sztuk zdarza się średnio 5 sztuk wadliwych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując:
4
drzemmajster:
Jak policzyć całkę z czegoś takiego ?
1+x
2
∫
dx
1−x
2
0
unbelievable :
W urnie znajdują się 2 kule: biała oraz czarna. Trzy razy powtarzamy następującą operację: losujemy kulę z urny, następnie wkładamy ją z powrotem, dokładając dodatkowo 1 kulę w
2
Marciaaaa1993:
Rozwiąż układ równań x'=x+2y
1
Wektory :
Dla jakich wartości parametrów m i n wektory są przeciwne,jeśli a = [3m − 4;m−8] oraz b = [m +2n; m − 2n]
0
agata:
Dla jakich wartości parametrów m i n wektory są przeciwne,jeśli a = [3m − 4;m−8] oraz b = [m +2n; m − 2n]
2
metan:
Mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze zrobiłem?
0
Lewko:
Wzór funkcji kwadratowej : f(x)= −(x+1)(x−3)
0
mmm:
1. Graf G o 21 krawędziach ma: − 7 wierzchołków stopnia 1
1
Tomek:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego wiedząc że pole koła opisanego na tym trójkącie jest równe 25π a stosunek długości prostokątnych wynosi 1:7
2
Paweł:
a) y
`
/2x =
√
x/y
1
Enigma:
Oblicz równania różniczkowe: a) y'=cos
2
x
2
misiataa:
Bardzo proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak mam się za to zabrać sprawdzić czy odwzorowanie jest liniowe
1
xxxxx:
W trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z przeciw prostokątną dzieli ją na odcinki długości 6i9. Oblicz pole tego trójkąta oraz promień wpisanego okręgu.
0
Kama:
0
Jacek:
√
8
2*
9
8
H:
Oblicz objetosc bryly ograniczonej przez powierzchnie: y+x−1=0, y+x
2
−1=0, z=0, z=6xy
0
Tomek:
Rozwiąż trójkąt o bokach a=5, b=7 i kącie γ=60° Zrobi ktoś?
0
Igor:
Oblicz miarę kąta ostrego α, wiedząc,że:
1
marti:
f(x,y)= (sinx)
y
0
Ww.:
Hej
Mam takie zadanko − znajdź wszystkie punkty w których istnieją pochodne cząstkowe i podana
0
Blank:
Wzór funkcji kwadratowej : f(x)= −(x+1)(x−3)
0
mat:
Czy taki zapis jest poprawny jezeli chodzi o zbior punktow plaszczyzny o wspolrzednych wymiernych?
11
Igor:
Oblicz miarę kąta ostrego α, wiedząc, że:
5
Gaba:
Obliczyć calke ∫∫d (2+x−2y)dx dy gdzie d jest figurą ograniczoną prostymi x=0 y=0 y=−2x−2 Proszę o rozwiązanie
1
log:
Mamy dwie osoby A i B, z których każda jest technikiem lub sportowcem, lub naukowcem. I teraz mam wypisać wszystkiem możliwości kim mogą być osoby A i B.
10
Gaba:
F(x)=x
3
−2x
2
+x−2
4
Igor:
Oblicz wartość liczbową wyrażeń:
5
Nadii :
Przez punkt wspólny A okręgów S1 i S2 poprowadź prostą tak, aby okręgi te wycinały na niej równe cięciwy.
1
Nadii :
Zbuduj czworokąt ABCD, mając dane jego boki i wiedząc, że przekątna AC jest dwusieczną kąta BAD.
1
Nadii :
Na bokach. AB i AD kwadratu ABCD obrano punkty M i K, a na odcinku MD punkt P w taki sposób, że AM=AK i ∡PCD=∡PKA. Udowodnij, że ∡APM=90.
1
JA:
−3(x+2)
2
−2=0 + obliczenia
4
Grzegorz:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej ma długość 12cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
tomas96:
Wykonano 6 rzutów symetryczną kostką sześcienną, której dwie ściany pomalowani na biało, trzy na zielono i jedną na czarno. Niech zdarzenia będą określone następująco:
4
kolos:
lnx
2
>1
0
marti:
Obliczyć moment bezwładności kwadratu o boku a względem wierzchołka.
1
ori:
W jaki sposób rozłożyć liczbe 437 na czynniki nie mając kalkulatora. Dzieli się ona dopiero przez 19, jak do tego dojść?
2
K:
Oblicz pochodnę:
4
j4cek:
Ile liczb parzystych, trzycyfrowych, które nie mają dwóch takich samych cyfr, można utworzyć z elementów zbioru {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}?
1
ciri:
Do sprawdzenia: Oblicz (1−i)
500
5
arek199602:
Mamy 4 kule nierozróżnialne i 3 ponumerowane szuflady. Na ile sposobów można rozmieścić kule w szufladach.
1
JA:
x
2
−16<0
5
ADRIAN:
Oblicz promień okręgu wpisanego i opisanego w trójkącie równobocznym o bokach a)7, b)8 c)10
1
Stooley:
1.162 Suma dwóch liczb jest równa 800. Jeśli jedną z nich zwiększymo o 25%, a drugą zmniejszymu o 20%, ich suma zmniejszy się o 52.
2
Stooley:
1.153 Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań:
3
dina:
3x+5
(x−2)(3x+1)
2
4
+
x−1
x+2
4
x
2
−x−2
proszę o pomoc w rozwiązaniu
1
JA:
f(x)=x
2
−2x−8
3
Adam:
:::rysunek::: Cześć
4
Dominik:
−3(x+2)
2
−2=0
1
uczen:
Zadanie na poprawę oceny: Dany jest okregi O
1
o promieniu
√
2
oraz okrąg O
2
o promieniu 2. Odległość między środkami
5
pomocy:
Błagam, pomocy
1
Patrycja:
1+cosα=?
0
pte:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami x
2
+y
2
+z
2
=4, x
2
+y
2
=2z Jak zrobić to zadanie ?
1
Hugo:
Wyznaczanie najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−(x+1)
2
+4. W przydziale<−4,0>
7
Poprawka mnie czeka :(:
Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y= x
2
+bx+c wiedząc, że pieerwidtkami tego trójmianu są liczby 5 oraz − 3
1
olaaa:
test Kołmogorowa − czy można nim zweryfikować hipotezę, że rozkład est zgodny z rozkładem dwumianowym?
6
Poprawka mnie czeka :(:
Rozwiąż nierówność (x+2)
2
≤ (3+x)(−x − 2) ile liczb całkowitych spełnia tę nierówność
4
Agregat:
I kolejny nocny problem:
5
calka:
jak rozwiązać te zadania? potrzebne na jutro
3
Michał:
Parę zadanek z Analizy 2: 1a)Wyznaczyć dziedzinę i ekstrema funkcji f(x,y)=2ln(xy)−y
2
−16x
3
Agregat:
Dobry wieczór, chciałbym się dowiedzieć, a nie za bardzo mam jak z innego źródła o tej porze. Czy dzielenie jakie zademonstruję poniżej jest dozwolone w matematyce?
4
Przemysław:
Liczba L klatek Jordana rozmiaru n dla macierzy A dla wartości własnej a wyraża się wzorem: