Analiza 2 - sprawdzenie
Michał: Parę zadanek z Analizy 2:
1a)Wyznaczyć dziedzinę i ekstrema funkcji f(x,y)=2ln(xy)−y
2−16x
b)Znaleźć ekstrema warunkowe. Warunek xy−1=0
a)Dziedzina xy>0 ⇔ (x ⋀ y) > 0 ⋁ (x ⋀ y) < 0
| | 1 | | 2 | |
fx=2ln(xy)−y2−16x=2* |
| *(xy)`−16= |
| −16 |
| | xy | | x | |
| | 1 | | 2 | |
fy=2* |
| *(xy)`−2y= |
| −2y |
| | xy | | y | |
| 2 | |
| −2y=0 ⇒ y= 1 ⋁ −1 − (odrzucamy dziedzina) |
| y | |
fxy=fyx=2
W=(−128*(−4))−2=510 > 0
fxx<0
W punkcie P funkcja f osiąga maksimum
14 cze 00:02
Michał: b)
z=2ln(xy)−y
2−16x
g(x,y)=xy−1=0
2ln(xy)−y
2−16x+αxy−α
fα=xy−1
fα=xy−1=0
y=2
α=6
gx=y
gy=y
fxy=fyx=α
H=0+6+6+2−0+10=24>0 − W P osiąga maksimum
Z
max=2ln1−2−8=−10
14 cze 00:39
Michał: | | y | |
2. Niech f(x,y) = yln |
| oraz W(x,y)=x2yfxx+y2fyy |
| | x | |
a)Wyznacz dziedzinę i najprostszą postać W(x,y)
b)Narysuj zbiór (x,y): W(x,y)>x+2
a)Dziedzina (y ⋀ x ) > 0 ⋁ (y ⋀ x ) < 0
| | y | | y | | y | |
fy=y`*ln |
| +y*(ln |
| )`=ln |
| +1 |
| | x | | x | | x | |
| | y | | 1 | |
W(x,y)=x2y* |
| +y2* |
| =y2+y |
| | x2 | | y | |
y
2+y>x+2
14 cze 01:19
Michał: Teraz jak zaznaczyć ten zbiór?
14 cze 01:27
Michał: Ktoś sprawdzi? Jakieś wskazówki?
15 cze 15:31
Jerzy:
f(y) = y2 + y ... rysyjesz tak jak wykres f(x) = x2 + x ,
tylko w obróconym o 90 stopni układzie współrzędnych
potem y = x + 2 i zaznaczasz obszar, gdzie parabola ( leżąca) leży nad prostą
15 cze 15:53
Jerzy:

Mniej więcej coś takiego
15 cze 15:54
Michał: Tak podejrzewałem. Dzięki!

A te wcześniejsze zadania dobrze?
15 cze 18:43