Zbadac monotonicznosc i wyznaczyc ekstrema funkcji
Gaba: F(x)=x3−2x2+x−2
Kto mi rozwiąże ładnie to zadanko krok po kroku to stawiam flaszke lub zabieram na piwko
Pozdrawiam z egzaminu
14 cze 15:08
Metis: na flaszkę z dziewczyną?
f(x)=x3−2x2+x−2
Warunek istnienia ekstremów: f'(x)=0
Oblicz pochodną.
Zbadaj kiedy 1) f'(x)>0 i 2) f'(x)<0
1) w tym przedziale f(x) jest rosnąca
2) ... malejąca.
14 cze 15:16
Gaba: A nie dałoby się tego rozwiązać

nie no flaszke to mogę kurierem wysłać
14 cze 15:18
Metis: Co to za egzamin ?
14 cze 15:19
Gaba: A no taki lajtowy egzamin na studiach ^^ ale i tak nic nie umiem
14 cze 15:22
Jerzy:
Poziom żenujący
14 cze 15:22
Metis: A co studiujesz ?
14 cze 15:23
Gaba: Architektura
14 cze 15:24
Gaba: Nie no to faktycznie proste
14 cze 15:30
Metis:

A trzymaj. Jak kiedyś się coś runie przez twoje niewykształcenie, to wiń tylko siebie.
Chociaż i tak wątpię, że takie zadania dają na architekturze, gdziekolwiek w kraju.
f(x)=x
3−2x
2+x−2
f'(x)=3x
2−4x+1
f'(x)=0 ⇔ 3x
2−4x+1=0 ⇔(x−1)(3x−1)=0
| | 1 | |
f'(x)>0 ⇔ 3x2−4x+1>0 ⇔ x∊(−∞, |
| ) U (1,+∞) |
| | 3 | |
| | 1 | |
f'(x)<0 ⇔ 3x2−4x+1<0 ⇔ x∊( |
| ,1) |
| | 3 | |
Minimum w x=1
14 cze 15:31
Gaba: Dzięki za pomoc
14 cze 15:39