Parametr
Stooley: 1.153 Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań:
jest para liczb:L
a)dodatnich,
b)ujemnych,
c)o różnych znakach.
14 cze 10:47
zef: Licz metodą wyznaczników.
14 cze 10:48
Mila:
Albo tak:
x+y=2k /*2
x−2y=3−k
−−−−−−−−−
2x+2y=4k
x−2y=3−k
−−−−−−−−−− dodaję stronami
3x=3+3k /:3
x=1+k podstawiam do (1) równania:
y=2k−(1+k)
y=2k−1−k
−−−−−−−−−−−−−
x=k+1
y=k−1
====
a)
k+1>0 i k−1>0
k>−1 i k>1⇔k>1
b)k+1<0 i k−1<0
rozwiąż
c)(k+1)*(k−1)<0 parabola skierowana do góry
k∊(−1,1)
14 cze 16:12