matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj pozostałe postaci funkcji kwadratowej
JA:
f(x)=x
2
−2x−8
14 cze 10:13
ICSP:
f(x) = x
2
− 2x − 8 = x
2
− 2x + 1 − 9
=
(x − 1)
2
− 9 = (x − 1 − 3)(x − 1 + 3)
=
(x − 4)(x + 2) po
=
znajduje się postać kanoniczna, a po
=
postac iloczynowa.
14 cze 10:17