Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.
Grzegorz: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej ma długość 12cm i jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
14 cze 14:06
Jerzy:
| | a | |
x = |
| , gdzie: a − bok podstawy |
| | 2 | |
14 cze 14:09
Grzegorz: Bardzo dziękuje za pomoc. Chciałbym jeszcze zapytać, czy dobrze rozwiązałem?
x = 6√3
H = 6
V = 864 cm2
14 cze 15:16
Jerzy:
Bardzo dobrze
14 cze 15:18
Grzegorz: Jeszcze raz bardzo dziękuje.
14 cze 16:47