Rozwiązać układ rownań
BBA: Rozwiązać ukłąd równań
x3−x+y=0
y3+x−y=0
14 cze 22:05
BBA: poddałem sie po prostu z próbą rozwiązania tego
14 cze 22:14
Krzysiek:
Dodajemy stronami
x
3+y
3 = 0
(x+y)(x
2−xy+y
2) = 0
| | 1 | | 3 | |
x = −y ⋁ (x− |
| y)2+ |
| y2 = 0 |
| | 2 | | 4 | |
x = 0 ⋀ y = 0 ⋁ y = 0 ⋀ x = 0
x = 0 ⋀ y = 0
14 cze 22:15
Mila:
x3−x+y=0
y3+x−y=0
−−−−−−−−−−− +
x3+y3=0
y3=−x3
y=−x
x3−x−x=0
x3−2x=0
x(x2−2)=0
x=0 lub x=√2 lub x=−√2
y=0 lub y=−√2 lub y=√2
(0,0),(√2,−√2), (−√2,√2)
Sprawdź czy liczby spełniają układ.
14 cze 22:16
BBA: super, dziękuję wam moi Mili i Milu
14 cze 22:18
BBA: jesteście boscy
14 cze 22:18
Mila:
Na zdrowie
14 cze 22:21