Tryngonometria
Igor: Oblicz miarę kąta ostrego α, wiedząc, że:
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
14 cze 15:34
Jerzy:
2α = 600 ⇔ α = 300
14 cze 15:36
14 cze 15:38
Jerzy:
jeśli α to kąt ostry, to tak
14 cze 15:39
14 cze 15:41
14 cze 15:43
Igor: Tylko nie wiem jak to zamienić.
14 cze 15:45
Jerzy:
dobrze przepisane ?
14 cze 15:47
Igor: Tak tylko 30° = √3/3
14 cze 15:49
Jerzy:
| | √3 | |
to masz: ctg(α + 10o) = |
| |
| | 3 | |
14 cze 15:50
Igor: A, oki. dzięukuje.
A jak mam
2sin(α+10°)=√3
14 cze 16:06
14 cze 16:31