Rozwiąż nierówność
Poprawka mnie czeka :(: Rozwiąż nierówność (x+2)2 ≤ (3+x)(−x − 2) ile liczb całkowitych spełnia tę nierówność
14 cze 01:04
Metis: Lewa strona nierówności: wzór skróconego mnożenia:
(a+b)2=a2+2ab+b2
... prawa: wymnóż nawiasy
Uporządkuj wyrazy.
14 cze 01:09
Poprawka mnie czeka :(: x2+4x+4≤−3x−6−x2−2x
x2+4x+4+3x+6+x2+2x≤0
2x2+9x+10≤0
Δ=92−4*2*10=81−80=1
√1 =1
x1 = − 9−1/4 = − 2 1/2
x2 = − 9+1/4 = − 2
Tę nierówność nie sleelnia żadna liczba całkowita
Dobrze to zrobiłam?
14 cze 01:15
Metis: Pokaże Ci pełne rozwiązanie, przeanalizuj sobie.
14 cze 01:17
Metis:

(x+2)
2 ≤ (3+x)(−x−2)
x
2+4x+4 ≤ −3x−6−x
2−2x
x
2+x
2+4x+3x+2x+4+6≤0
2x
2+9x+10≤0
Δ=1
x
1=−2 v x
2=−2,5
// w tym momencie rysujesz pomocniczą parabolę i zaznaczasz miejsca zerowe tak jak ja.
Zatem x∊<−2,5;−2>
Liczby całkowite spełniające tą nierówność: −2
Ilość 1
14 cze 01:23
Poprawka mnie czeka :(: Dziękuję
14 cze 01:25
Metis: Powodzenia.
14 cze 01:26